Ceny ropy mierne vzrástli, stále sú však nízke, cena WTI sa drží pod 38 USD

NETKY.SK • 8 December 2015, 09:16 • 2 min
Ceny ropy mierne vzrástli, stále sú však nízke, cena WTI sa drží pod 38 USD

LONDÝN - Ceny ropy po pondelkovom prepade na takmer 7-ročné minimá mierne vzrástli, keď trhy reagovali na informácie z Číny o raste dovozu komodít, napriek oslabovaniu tempa rastu ekonomiky.

slovakia

left justify in out

Celkový trh s ropou však naďalej zostáva pod tlakom, keďže zásoby vo svete sú naďalej vysoké a tento stav sa po zasadnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v najbližšom období nezmení. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári vzrástla dnes do 6.25 h SEČ o 20 centov na 40,93 USD (37,87 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila len o 4 centy na 37,69 USD/barel a stále sa tak pohybuje v blízkosti 7-ročného minima.

 

Na záver pondelkového obchodovania (7.12.) klesli ceny Brentu aj WTI o viac než 6 % a obchodovanie uzatvorili blízko úrovní, ktoré trh naposledy registroval v období krízy 2008/2009. Dôvodom bol pretrvávajúci tlak na trhy, ktorý spôsobil fakt, že OPEC sa na svojom minulotýždňovom zasadnutí nedohodol na znížení produkcie. To znamená, že nadmerné zásoby na trhu budú pretrvávať aj naďalej.

 

Situáciu aspoň čiastočne vylepšila Čína, ktorá oznámila, že dovoz ropy za 11 mesiacov tohto roka vzrástol takmer o 9 % na vyše 6,6 milióna barelov denne. Za november vzrástol dovoz ropy medziročne o 7,6 %.

 

(1 EUR = 1,0809 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona