Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 56 USD/barel

NETKY.SK • 5 Január 2017, 08:42 • 2 min
Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 56 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali pokles, pod čo sa podpísali pochybnosti trhov, či najväčší ropní producenti znížia ťažbu v takom rozsahu, v akom ju v rámci dohody prisľúbili.

slovakia

left justify in out

Pokles bol však len mierny, keďže trhy na druhej strane podporili informácie o rekordnom predaji áut v USA, ako aj o poklese ropných zásob v Spojených štátoch.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v marci klesla do 8.03 h SEČ o 17 centov na 56,29 USD (53,93 eura) za barel (159 litrov). Klesla aj cena WTI s februárovým kontraktom, a to o 10 centov na 53,16 USD/barel.

 

Trhy sa podľa analytikov obávajú najmä toho, či štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalší producenti splnia svoje sľuby a ťažbu znížia o dohodnuté množstvo. Dôvodom obáv je fakt, že v minulosti členovia OPEC veľakrát svoje pôvodne sľuby v plnom rozsahu nedodržali.

 

Pokles cien ropy však nebol rozsiahly aj preto, že trhy podporila informácia Amerického ropného inštitútu (API) o vývoji ropných zásob v USA. API uviedol, že zásoby ropy v Spojených štátoch klesli minulý týždeň o 7,4 milióna barelov, zatiaľ čo analytici očakávali pokles o 2,2 milióna barelov.

 

Pozitívnou správou pre trhy s ropou bola aj informácia o predaji áut v USA. Ten v decembri vzrástol medziročne o 3 % a za celý rok dosiahol nový rekord 17,54 milióna vozidiel.

 

(1 EUR = 1,0437 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies