Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 50 USD/barel

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 08:28 • 2 min
Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa však stále drží nad 50 USD/barel

LONDÝN - Ceny ropy dnes mierne klesli po tom, ako v predchádzajúci deň dosiahli sedemmesačné maximum, cena Brentu sa však stále udržuje nad hranicou 50 USD za barel (159 litrov) a cena WTI nad úrovňou 49 USD/barel.

slovakia

left justify in out

Prispelo k tomu niekoľko faktorov, medzi nimi pokles kurzu dolára, prípravy na uvedenie niektorých francúzskych rafinérií do prevádzky, slabá produkcia v Nigérii, ako aj očakávania poklesu zásob ropy v USA.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla v ranných hodinách o 14 centov na 50,41 USD (44,42 eura) za barel po tom, ako v pondelok (6.6.) vzrástla na záver obchodovania o 91 centov. V priebehu pondelka sa dostala až na 50,83 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od 4. novembra minulého roka.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom klesla o 11 centov na 49,58 USD/barel. Predchádzajúci deň uzatvorila rastom o 1,07 USD.

 

Podľa analytikov sa ceny ropy udržali nad 50- a 49-dolárovou hranicou aj vďaka prácam na obnovení prevádzky v troch rafinériách francúzskej ropnej spoločnosti Total. Rafinérie odstavili počas celonárodných štrajkov proti reforme zákonníka práce.

 

Naďalej je obmedzená produkcia v Nigérii po sérii útokov na ropnú infraštruktúru a ceny udržuje na dostatočne vysokej úrovni aj pokles kurzu dolára. Navyše, trhy čakajú na dnešné informácie Amerického ropného inštitútu (API) o vývoji zásob ropy v USA za minulý týždeň, pričom podľa predbežných odhadov ekonómov zásoby zaznamenali pokles o 3,5 milióna barelov. Ak sa ich prognóza potvrdí, bude to tretí týždeň poklesu ropných zásob po sebe.

 

(1 EUR = 1,1349 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies