Ceny ropy klesli, zlato zdraželo

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 09:04 • 2 min
Ceny ropy klesli, zlato zdraželo

NEW YORK - Ceny ropy vo štvrtok klesli. Spoločnosť Genscape zverejnila údaje, podľa ktorých zásoby ropy v strategickom termináli Cushing v Oklahome za týždeň do 5. apríla vzrástli o 255 804 barelov, a to aj napriek odstávke ropovodu Keystone spoločnosti TransCanada, ktorý zásobuje tento dôležitý uzol a štát Ilionis.

slovakia

left justify in out

Príčinou odstávky boli obavy spoločnosti z možného úniku ropy z ropovodu. Ponuka a dopyt sa však v USA vyrovnávajú, keďže v stredu Federálny úrad pre energetiku zverejnil správu, podľa ktorej zásoby komodity v USA minulý týždeň klesli o 4,9 mil. barelov. Pred ukončením obchodovania sa straty zmiernili a ropa Brent uzavrela nižšie o 41 centov na 39,43 USD za barel. Ľahká americká ropa zlacnela o 49 centov na 37,26 USD za barel.

 

Ceny zlata vo štvrtok vzrástli na dvojtýždňové maximum. Trh reagoval na zápisnicu zo zasadnutia predstaviteľov americkej centrálnej banky. Predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému sa zhodli, že riziká spomalenia globálnej ekonomiky ich oprávňujú k opatrnému prístupu pri zvyšovaní úrokových sadzieb. Zároveň naznačili ich očakávania, že v tomto roku sadzby zvýšia dvakrát. Načasovanie zvýšenia úrokových sadzieb však nie je jasné. Spotová cena zlata o 12:23 GMT vzrástla o 1,3 % na 1 237,60 USD za uncu. Júnové dodávky posilnili o 1,1 % na 1 223,80 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1364 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona