Ceny ropy klesli o viac ako 4 %, zlacnelo aj zlato

NETKY.SK • 3 December 2015, 09:45 • 2 min
Ceny ropy klesli o viac ako 4 %, zlacnelo aj zlato

NEW YORK - Ceny ropy sa v stredu prepadli o viac ako 4 %, keď reagovali na údaje o ďalšom náraste zásob ropy v USA, silný dolár a náznaky, že najväčší producenti ropy na svete neznížia svoju produkciu. Údaje Federálneho úradu pre energetiku (EIA) ukázali, že v minulom týždni zásoby ropy v USA stúpli o 1,2 mil. barelov, a teda rástli už 10. týždeň v rade.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na piatkovom stretnutí nezmení svoje minuloročné stanovisko neznížiť produkciu ropy, aby si jej členovia ochránili svoj trhový podiel. "Vyzerá to tak, že do piatkového stretnutia OPEC by sme mohli obchodovať pod 40 USD za barel ropy," povedal Tariq Zahir z Tyche Capital Advisors. Britská ropa Brent klesla o 4,4 % na 42,49 USD za barel. Ľahká americká ropa WTI oslabila o 4,6 % na 39,94 USD za barel, ale po ukončení obchodovacieho dňa opäť stúpla nad 40 USD za barel.


Ceny zlata v stredu klesli na najnižšiu úroveň za posledných takmer šesť rokov. Pod pokles cien sa podpísalo vyhlásenie šéfky americkej centrálnej banky Janet Yellenovej, že sa teší na zvýšenie úrokových sadzieb, ktoré bude znamenať uzdravenie americkej ekonomiky z recesie. Yellenová však nenaznačila, či stále očakáva, že o zvýšení sadzieb sa rozhodne na nasledujúcom stretnutí centrálnej banky 15. až 16. decembra. Spotová cena zlata o 20:25 GMT oslabila o 1,4 % na 1 053,70 USD za uncu. Februárové dodávky zlata klesli o 0,9 % na 1 053,80 USD za uncu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies