Ceny ropy klesajú ďalej, cena WTI sa už dostala pod 27 USD/barel

NETKY.SK • 21 Január 2016, 09:56 • 2 min
Ceny ropy klesajú ďalej, cena WTI sa už dostala pod 27 USD/barel

LONDÝN/SINGAPUR - Ceny ropy aj dnes pokračovali v poklese, aj keď počas dňa zaznamenali nakrátko mierny rast. Ten však vymazali po tom, ako analytici opätovne uviedli, že pretrvávajúce nadmerné zásoby komodity budú tlačiť na trh aj v ďalšom období. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Cena americkej ľahkej ropy WTI ešte v stredu (20.1.) klesla prvýkrát za viac než 12 rokov pod 27 USD za barel (159 litrov), keď sa investori začali obávať, že prebytky ropy na trhu sú dôsledkom spomaľujúceho sa tempa rastu veľkých ekonomík, najmä Číny. Navyše, napriek tejto situácii ropné veľmoci pokračujú vo vysokej produkcii, takže zmiernenie tlaku na ceny ropy sa v najbližšom období očakávať nedá.

 

Venezuela, ktorá je členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), síce vyzvala ropný kartel na mimoriadne zasadnutie, kde by sa prerokovali prípadné kroky na podporu cien, no zástupcovia ďalších členských štátov dali najavo, že takáto schôdzka je nepravdepodobná.

 

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci (februárový kontrakt vypršal v stredu) klesla do 7.10 h SEČ oproti stredajšej uzávierke o 12 centov na 28,23 USD (25,88 eura) za barel. Deň predtým, keď kľúčovou bola ešte cena ropy s dodávkou vo februári, zaznamenala táto pokles pod 27 USD/barel, prvýkrát od roku 2003. Obchodovanie uzatvorila na úrovni 26,55 USD za barel, čo bol pokles o 1,91 USD (6,7 %).

 

Prudký pokles zaznamenala aj cena s marcovým kontraktom, ktorá v stredu uzatvorila obchodovanie na úrovni 28,35 USD/barel. To predstavovalo pokles takmer o 4 %.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom klesla o 9 centov na 27,79 USD za barel. Aj v prípade tejto ropy došlo v stredu k poklesu ceny na najnižšiu hodnotu od roku 2003.

 

(1 EUR = 1,0907 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies