Ceny ropy klesajú, americká WTI sa obchoduje pod 41 USD za barel

NETKY.SK • 21 August 2015, 09:39 • 2 min
Ceny ropy klesajú, americká WTI sa obchoduje pod 41 USD za barel

NEW YORK - Ceny ropy opäť klesajú po miernom zotavení sa vo štvrtok (20. 8.). Dôvodom sú obavy z ochladzovania čínskej ekonomiky. Cena americkej ropy WTI sa pohybuje pod 41 USD (36,66 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.36 SELČ predával po 40,84 USD. To je o 48 centov menej ako vo štvrtok na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas štvrtka posilnil o 5 centov alebo 0,1 % a uzavrel na úrovni 41,32 USD za barel. Októbrový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 57 centov na 46,05 USD za barel.

 

Tlak na ceny vzrástol z dôvodu zvýšenia obáv týkajúcich sa ochladzovania čínskej ekonomiky. Správa zverejnená v noci nadnes ukázala, že nálada čínskych podnikateľov je najhoršia od marca 2009. Index nákupných manažérov (PMI) pre čínsky výrobný sektor ekonomického magazínu Caixin klesol v auguste na 47,1 bodu, pričom analytici počítali, že dosiahne 48,2 bodu. Čína je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy, takže spomalenie jej ekonomiky znamená oslabenie dopytu po čiernom zlate.

 

Ceny ropy opäť výrazne klesajú v podstate od začiatku júla. Dôvodom je nadmerná ponuka na globálnom trhu, za ktorou je predovšetkým vysoká produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ťažba z bridlíc v USA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies