Ceny ropy budú v najbližších rokoch výrazne kolísať

NETKY.SK • 16 November 2016, 11:52 • 2 min
Ceny ropy budú v najbližších rokoch výrazne kolísať

LONDÝN - Ceny ropy budú v najbližších rokoch zrejme výrazne kolísať, predpovedá Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Sme na začiatku obdobia vysokej volatility cien ropy," uviedol šéf IEA Fatih Birol pri predložení tohtoročnej správy IEA o vyhliadkach svetovej energetiky. Agentúra z dlhodobého hľadiska počíta s ďalším nárastom globálneho dopytu po rope.

 

Podľa IEA bude ťažba ropy z bridlíc prostredníctvom takzvaného frackingu naďalej hrať významnú úlohu z hľadiska vývoja cien čierneho zlata. V prípade ich nárastu rýchlo stúpne ťažba ropy z bridlíc, čo zvýši ponuku na trhu. Aktuálne je ponuka na trhu nadmerná, a preto sa ceny nachádzajú pod tlakom.

 

Experti IEA tiež v dlhodobom horizonte počítajú s globálnym znížením spotreby palív autami. Ich počet sa síce v najbližších 25 rokoch zdvojnásobí, ale nižšia spotreba moderných áut a nárast počtu elektromobilov spôsobia pokles spotreby.

 

IEA vo svojej predpovedi do roku 2040 počíta s 30-% nárastom globálneho dopytu po energii. Podľa agentúry sa prudko zvýši objem energie z obnoviteľných zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies