Ceny ropy aj zlata v stredu vzrástli

NETKY.SK • 26 Február 2015, 09:28 • 2 min
Ceny ropy aj zlata v stredu vzrástli

NEW YORK/LONDÝN - Ropa Brent v stredu posilnila o päť percent po tom, ako šéf ropného rezortu v Saudskej Arábii Ali al-Naimi uviedol, že dopyt po rope rastie. Pozitívne ju tiež ovplyvnila správa, že čínska továrenská výroba sa podľa predbežných údajov v tomto mesiaci zvýšila viac, ako sa pôvodne očakávalo. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov (PMI), ktorý pre banku HSBC zostavuje agentúra Markit.

slovakia

left justify in out

Rast cien však tlmila správa Federálneho úradu pre energetiku (EIA), podľa ktorého sa americké zásoby ropy v minulom týždni zvýšili o 8,4 mil. barelov na rekordných 434,07 mil. barelov. Tamojšie zásoby benzínu klesli o 3,1 mil. barelov, dodal EIA. Aprílové dodávky britskej ropy Brent zdraželi o 2,97 USD na 61,63 USD za barel. Aprílové dodávky ľahkej americkej ropy posilnili o 1,71 USD na 50,99 USD za barel.


Ceny zlata v stredu tiež vzrástli a zotavili sa tak z utorňajšieho sedemmesačného minima. Podporilo ich vyhlásenie šéfky amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Janet Yellenovej, ktorá naznačila, že centrálna banka USA sa nebude ponáhľať so zvýšením úrokových sadzieb. To, či sa sadzby zvýšia, bude závisieť od ekonomických údajov, konštatovala Yellenová. Spotová cena zlata do 14:46 GMT posilnila o 0,2 % na 1 201,74 USD za uncu po tom, ako počas skoršieho obchodovania vzrástla až na 1 211,80 USD za uncu. Aprílové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zdraželi o 4,20 USD na 1 201,50 USD za uncu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies