Ceny ropy aj zlata v pondelok klesli

NETKY.SK • 15 Marec 2016, 09:40 • 2 min
Ceny ropy aj zlata v pondelok klesli

BRATISLAVA - Ceny ropy v pondelok klesli. Dopyt po rope členských krajín Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude podľa organizácie nižší, ako sa pôvodne očakávalo, pričom ich ponuka presiahne dopyt približne o 760 tis. barelov denne.

slovakia

left justify in out

Dôvodom má byť vysoká ponuka iných štátov, ktoré nie sú členmi OPEC-u. Rokovania členských štátov organizácie a producentov mimo tohto zoskupenia o zmrazení produkcie ropy sa uskutočnia v polovici apríla v katarskej Dauhe.


Irán však informoval, že pred pristúpením k dohode o zmrazení produkcie plánuje zdvojnásobiť svoj export na 4 mil. barelov ropy denne. Na ceny negatívne pôsobila aj správa o minulotýždňovom náraste zásob ropy v USA o 3,3 mil. barelov, pričom rekordné hodnoty dosahujú už päť týždňov v rade. Ceny ropy Brent klesli o 2 % na 39,53 USD za barel a ľahká americká ropy oslabila o 3,4 % na 37,18 USD za barel.


Ceny zlata sa v pondelok znížili. Dôvodom bol nárast obchodovania na svetových akciových trhoch a silnejší americký dolár. Investori sú opatrní pred zasadnutiami americkej a japonskej centrálnej banky, ktoré sa budú konať v tomto týždni.

 

Očakáva sa, že zasadnutie predstaviteľov amerického Fedu naznačí tempo budúceho zvyšovania úrokových sadzieb v USA. Spotová cena zlata o 19:19 GMT klesla o 1,2 % na 1 233,40 USD za uncu. Aprílové dodávky oslabili o 1,1 % na 1 245,10 USD za uncu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona