Ceny ropy a zlata klesli

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 10:02 • 2 min
Ceny ropy a zlata klesli

NEW YORK - Ceny ropy vo štvrtok oslabili šiesty deň v rade a klesli na mesačné minimum. Obavy z otrasu globálnej ekonomiky po možnom vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, o ktorom budú Briti rozhodovať v referende 23. júna, posilňujú dolár.

slovakia

left justify in out

Znamená to, že komodity denominované v americkej mene sú pre držiteľov iných mien drahšie.


Americká mena vzrástla na dvojtýždňové maximum, avšak následne voči britskej libre oslabila v reakcii na prerušenie kampane oboch táborov, za vystúpenie aj zotrvanie v únii. Vo štvrtok totiž na ulici zastrelili členku britského parlamentu zasadzujúcu sa za zotrvanie krajiny v EÚ. Ceny ropy následne zmazali časť strát, ale po ukončení obchodovania opäť klesli.


Britská ropa Brent uzavrela nižšie o 3,6 % na 47,19 USD za barel, pričom za posledných šesť dní oslabila o približne 5 USD za barel, teda zhruba o 10 %. Ľahká americká ropa klesla o 3,8 % na 46,21 USD za barel. Po ukončení obchodovania ropa Brent oslabila na 46,94 USD za barel a americká ropa na 45,91 USD za barel.


Ceny zlata vo štvrtok klesli. Začiatkom obchodovacieho dňa zlato posilnilo na dvojročné maximum po komentári americkej centrálnej banky, ktorý viac naznačoval zníženie ako zvýšenie úrokových sadzieb. Drahý kov však neskôr oslabil v dôsledku posilnenia libry a akciových trhov, keď prívrženci brexitu, ako aj zástancovia zotrvania Británie v EÚ prerušili kampaň. Spotová cena zlata o 18:40 GMT klesla o 0,4 % na 1 285,76 USD za uncu, pričom počas dňa vzrástla na najvyššiu hodnotu od augusta 2014, a to 1 315,55 USD za uncu. Augustové dodávky na newyorskej komoditnej burze posilnili o 0,8 % na 1 298,40 USD za uncu.

(1 EUR = 1,1174 USD)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies