Ceny potravín vo Švédsku v apríli klesli prvýkrát od novembra 2021

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 18:30 • 2 min
Ceny potravín vo Švédsku v apríli klesli prvýkrát od novembra 2021

ŠTOKHOLM - Inflácia vo Švédsku sa v apríli mierne spomalila, pričom ceny potravín klesli prvýkrát od jesene 2021. Údaje, ktoré zverejnil v pondelok švédsky štatistický úrad, by centrálnej banke krajiny mohli poskytnúť priestor na pauzu v cykle sprísňovania menovej politiky.

slovakia

left justify in out

Švédske spotrebiteľské ceny sa apríli zvýšili o 10,5 % po raste o 10,6 % v marci. Ceny potravín klesli po prvý raz od novembra 2021. Inflácia sa vo Švédsku minulý rok v decembri vyšplhala na viac ako 30-ročné maximum 12,3 %. Po januárovom spomalení na 11,7 % vo februári nečakane vyskočila na 12 %.

 

Švédska centrálna banka, podobne ako centrálne banky v Spojených štátoch a inde vo svete, reagovala na prudký rast cien opakovaným zvyšovaním úrokových sadzieb. Svoju hlavnú úrokovú sadzbu banka zvýšila naposledy koncom apríla o 3,5 %. V tom čase uviedla, že v júni alebo v septembri ju pravdepodobne zvýši o ďalšiu štvrtinu percentuálneho bodu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies