Ceny potravín klesli v júni na najnižšiu hodnotu od septembra 2009

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 12:14 • 2 min
Ceny potravín klesli v júni na najnižšiu hodnotu od septembra 2009

RÍM - Svetové ceny potravín klesli aj v júni a pokračujú tak v takmer neprerušovanom zostupnom trende, ktorý nastúpili v apríli minulého roka. Dôvodom je najmä pokles cien mliečnych výrobkov a cukru.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Informovala o tom agentúra Reuters. Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša zahŕňajúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, dosiahol v júni 165,1 bodu.

 

Oproti máju to znamená pokles o 1,5 bodu, respektíve o 0,9 %. Júnová hodnota indexu je najnižšia od septembra 2009. FAO zároveň uviedla, že svetová produkcia obilnín bude v roku 2015 "dobrá", pričom odhaduje, že dosiahne 2,527 miliardy ton. To je mierne viac, než organizácia predpokladala v máji (2,52 miliardy ton), no stále o 1,1 % menej než vlani, keď FAO oznámila rekordné úrody obilnín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona