Ceny pohonných látok by mali v najbližších dvoch týždňoch klesať

NETKY.SK • 1 August 2016, 10:53 • 2 min
Ceny pohonných látok by mali v najbližších dvoch týždňoch klesať

BRATISLAVA - Motoristi na Slovensku by mali v najbližších týždňoch tankovať lacnejšie pohonné látky. Očakávajú to odborníci spoločnosti Finlord.

slovakia

left justify in out

Cenovky na čerpacích staniciach by sa mali meniť pre klesajúce ceny ropy na svetových trhoch. "V najbližších dvoch týždňoch očakávame na Slovensku ďalší pokles cien benzínu i nafty o niekoľko centov. Cena ropy klesala počas celého júla," vysvetľuje ekonóm spoločnosti Boris Tomčiak.

 

Priemerné ceny pohonných látok na Slovensku sa znižovali aj v uplynulých dňoch. Podľa údajov Európskej komisie zlacnel benzín o 0,024 eura na 1,206 eura za liter. Cena nafty sa znížila o 0,014 eura na 1,051 eura za liter. "Pohonné látky zlacňovali prakticky celý júl," skonštatoval Tomčiak.

 

V porovnaní s okolitými štátmi sú však stále slovenské ceny benzínu pomerne vysoké. „Nafta je porovnateľne drahá oproti susedným krajinám," doplnil Tomčiak s tým, že pred cestou na dovolenku je dobré natankovať na Slovensku a v Českej republike v prípade, že vodiči idú do západnej Európy. "Naopak, ak pôjdu do Bulharska, tak sa nemusia báť natankovať pohonné látky tam, keďže Bulharsko má najnižšie ceny z celej Európskej únie. Lacný benzín je aj v Maďarsku," uviedol Tomčiak.

 

Cenotvorbu na čerpacích staniciach ovplyvňuje vývoj cien čierneho zlata. Ako uviedla spoločnosť Finlord, cena ropy Brent klesla v júli tohto roka na 43 dolárov (38,69 eura) za barel (1 barel = 159 litrov) z úrovne 50 dolárov, na ktorej sa pohybovala pred mesiacom. "Na globálnom trhu sledujeme prebytok, ktorý by mal v najbližších mesiacoch pretrvať. Medzinárodná energetická agentúra očakáva vyrovnanie ponuky so spotrebou až v roku 2017," vysvetľuje Tomčiak. Údaje agentúry taktiež odhaľujú, že v júni boli zásoby ropy v krajinách OECD na rekordnej úrovni 3,07 miliardy barelov. "Ropné spoločnosti držia komoditu nielen v zásobníkoch, ale aj na mori v tankeroch. Údaje agentúry Bloomberg ukazujú, že napríklad v Severnom mori sú zaparkované tankery, ktoré držia 9 miliónov barelov ropy, čo je najviac od roku 2009," dodáva Tomčiak.

 

(1 EUR = 1,1113 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies