Ceny piatich základných druhov potravín od novembra klesli o vyše 12 %

NETKY.SK • 26 Január 2016, 13:05 • 2 min
Ceny piatich základných druhov potravín od novembra klesli o vyše 12 %

BRATISLAVA – Ceny piatich najvýznamnejších kategórií potravín (maslo, mlieko, čerstvý chlieb, bravčové a hydinové mäso) sa medzi januárom 2016 a novembrom 2015 znížili o 12,27 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) pri prezentácii výsledkov monitoringu dodržiavania memoranda ohľadom zníženej DPH na potraviny.

slovakia

left justify in out

"Ak by sme urobili priemer u spomínaných najzákladnejších skupín, tak pokles pri zníženej DPH od 1. januára 2016 bol v priemere 8,53-%, pričom v decembri dosiahol pokles 4,09 %, čiže celkom za sledované obdobie november 2015 až január 2016 bol pokles 12,27-%," spresnil.

 

"Pokiaľ k tomu pričleníme aj ďalšie výrobkové skupiny, ktorých sa týka zníženie DPH, tak vidieť, že celkový pokles v januári voči decembru je 7,72-%, teda 0,5 % sa už prenieslo do zvýšenia obchodnej marže. Priemerný pokles za všetky sledované výrobky bol v decembri minulého roku 5,1-%, čo celkom predstavuje pokles cien medzi novembrom a januárom o 12,42 %," poznamenal.

 

Minister pôdohospodárstva vyjadril s výsledkami monitoringu spokojnosť. "Myslím si, že všetci signatári sa snažili dodržať to, čo v memorande podpísali. Obchodníci v drvivej väčšine dodržali zníženie DPH a premietli ho do ceny. Výsledný viac ako 12,4-% pokles ceny do konca januára je teda veľmi potešiteľný," doplnil.

 

Monitoring sa podľa neho vykonával v 10 najväčších obchodných reťazcoch, ktoré zabezpečujú asi 85 % predaja potravín. MPRV monitorovalo 183 predajní rôznej veľkosti, od malých až po hypermarkety, a to vo všetkých krajských mestách, ale aj v menších obciach. Monitoring sa začal už v novembri 2015. "Mesačne sme spracovávali 2768 položiek," dodal minister pôdohospodárstva.

 

Memorandum podpísal vlani v októbri premiér Robert Fico (Smer-SD) s predstaviteľmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Potravinárskej komory Slovenska (PKS), Agrárnej komory Slovenska (AKS) a Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS).

Signatári sa v memorande okrem iného zaväzujú vykonávať prepočty odbytových, prípadne spotrebiteľských cien so zníženou sadzbou DPH dôkladne, s maximálnou možnou presnosťou a transparentne, a tiež uvádzať na dodacích listoch okrem aktuálnej ceny potraviny aj cenu platnú k 31. decembru 2015.

 

Vybraným druhom potravín klesla DPH od 1. januára 2016 z 20 % na 10 %. Sadzba dane sa znížila na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ako aj mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz.

 

Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené. DPH klesla aj na sladkovodné ryby, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladené, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa od januára 2016 predáva aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies