Ceny nových bytov v Bratislave ďalej rastú, môžu za to aj kupujúci

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 11:37 • 2 min
Ceny nových bytov v Bratislave ďalej rastú, môžu za to aj kupujúci

BRATISLAVA – Druhý tohtoročný štvrťrok bol z hľadiska predaja bytov v bratislavských novostavbách jedným z najsilnejších.

slovakia

left justify in out

Počas troch mesiacov sa v hlavnom meste predalo 1245 bytov, čo je najviac od utlmenia realitného trhu po hospodárskej kríze v roku 2008. Oproti predchádzajúcemu kvartálu vzrástol predaj o 40 %. Zvýšila sa aj ponuka nových bytov. Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti Bencont Investments.

 

Ku koncu júna sa v Bratislave nachádzalo 3471 voľných bytov, v porovnaní s prvým štvrťrokom to predstavuje nárast o 99 bytov. Spoločnosť upozornila, že k nemu došlo aj napriek veľmi silnému predaju. Ponuku voľných bytov obohatilo 12 nových projektov s 1167 bytmi na predaj.

 

Priemerná rozloha voľných bytov dosiahla 66,48 štvorcového metra (m2) a oproti predchádzajúcemu kvartálu klesla o 0,78 m2. K trendu klesajúcej rozlohy prispeli najmä malé byty v zóne Mesto petržalského projektu Slnečnice. „Developeri sa prispôsobujú potrebám kupujúcich, ktorí preferujú menšie a lacnejšie byty, čoho dôsledkom je pokles priemernej rozlohy bytov,“ zdôvodnili analytici.

 

Priemerná cena za m2 bytu vzrástla na rekordných 2373 eur s DPH. Medzikvartálne sa zvýšila o 2,4 % a medziročne o 9 %. Tým, že spotrebitelia uprednostňujú lacnejšie byty, tie drahšie ostávajú v ponuke medzi voľnými. „Okrem toho do ponuky pribúdajú aj projekty v lepšej lokalite bližšie k centru, čo tiež znamená nárast jednotkových cien. Dôležitým aspektom je aj prudký nárast spotrebiteľského dopytu, ktorý sa prejavil v roku 2015 a v roku 2016 pokračuje,“ zhodnotila spoločnosť.

 

Z hľadiska absolútnej ceny dosiahli voľné byty v priemere 158.000 eur s DPH, čo takisto predstavuje nárast – medzikvartálne o 1,5 % a medziročne o 4,8 %. Rastúca jednotková cena bytov ťahala nahor aj tú absolútnu, jej tempo rastu však spomalil pokles priemernej rozlohy bytov.

 

V novostavbách sa v druhom štvrťroku predalo 1245 bytov. Podobne vysoké číslo bolo podľa analýzy naposledy zaznamenané v druhom kvartáli 2015, keď sa predalo 1119 bytov a hranica tisíc predaných bytov sa od krízy prekonala po prvý raz. Predaj odvtedy ostal silný, vždy však pod touto hranicou. Oproti januáru až marcu vzrástol predaj o 40 %.

 

Jednotková cena predaných bytov síce rovnako stúpla, drží sa však pod cenou voľných bytov. Spotrebitelia nárast cien vnímajú, a preto sa snažia kúpiť byt čo najskôr za čo najvýhodnejšiu cenu. „Ponuka utvára dopyt, keď ľudia s kúpou bytu čakajú na predaj v pripravovanom projekte a byty kupujú aj rok pred ich kolaudáciou. Sila druhého štvrťroka bola spôsobená aj takýmto ponukovým 'šokom' a veľká časť spotrebiteľov nakupovala zo strachu z vypredania sa lacnejších bytov v populárnych projektoch,“ vysvetlil hlavný analytik spoločnosti Matúš Jančura.

 

V ďalších mesiacoch očakáva pokračovanie trendu zdražovania bytov v novostavbách, k čomu prispieva aj momentálna makroekonomická situácia. „Lepšia ekonomická situácia v Bratislave stále priťahuje ľudí zo zvyšných oblastí Slovenska a tí sú skôr či neskôr potenciálnymi kupcami nových bytov. Financovanie nehnuteľností bude aj naďalej výhodné, preto dopyt po bytoch ostane vysoký,“ predpovedá analytik.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies