Ceny niektorých potravín poriadne zdraželi: Rožky o 20%, čokoláda o 17%

NETKY.SK • 23 Február 2015, 10:46 • 2 min
Ceny niektorých potravín poriadne zdraželi: Rožky o 20%, čokoláda o 17%

BRATISLAVA - Slováci si v januári tohto roka v obchodoch najviac priplatili za obyčajné biele rožky. Ich cena medziročne vzrástla o 20 %. Vyplýva to z najnovšej Cenovej hitparády, ktorú zostavujú analytici Poštovej banky na základe cien 36 potravín a dvoch alkoholických nápojov, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR zverejňuje v databáze Slovstat.

slovakia

left justify in out

Biele rožky tak vystriedali v rebríčku cien potravín mliečnu čokoládu, ktorá sa na prvej priečke udržiavala niekoľko mesiacov a v januári skĺzla na druhé miesto. Cena mliečnej čokolády však bola takmer o 17 % vyššia ako v roku 2014 v rovnakom období. Treťou najdrahšou potravinou v prvom mesiaci tohto roka bol údený oštiepok, ktorého cena bola medziročne vyššie o 4,2 %. "Dvojciferný cenový rast nevykázala už žiadna zo sledovaných potravín, dokonca žiadna nezaznamenala ani rast vyšší ako 4,2 %," skonštatovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.

 

Naopak, najvýraznejší medziročný pokles ceny, a to o 43,9 %, bol v prvom mesiaci tohto roka zaznamenaný v prípade zemiakov. O zhruba štvrtinu lacnejšie ako v januári 2014 boli však aj jablká a kryštálový cukor. "Lacnejšie ako pred rokom Slovákov v obchodoch vyšlo celkovo až 20 sledovaných potravín vrátane viacerých výrobkov z mäsa. Ceny piatich položiek sa medziročne nezmenili," doplnila Glasová. Napríklad bravčové karé s kosťou medziročne zlacnelo o 8,5 %, lúpaná ryža o 7,6 %, cena čerstvých slepačích vajec klesla medziročne o 3,6 %.

 

Z hľadiska medzimesačného nárastu cien o vyše pätinu v januári zdražel margarín. "Za ním nasledovalo sladené mlieko s cenovým rastom o 12 %. Naopak, jedlý olej oproti decembru minulého roka zlacnel približne o 4 % a viac než dve percentá si odpísali aj kryštálový cukor a šunková saláma," dodala Glasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona