Ceny niektorých poistiek by mohli klesnúť v dôsledku novej dane

NETKY.SK • 11 Január 2018, 16:00 • 2 min
Ceny niektorých poistiek by mohli klesnúť v dôsledku novej dane

BRATISLAVA – V niektorých odvetviach neživotného poistenia by mohli klesnúť ceny poistiek. Dôvodom by mala byť novela zákona o dani z poistenia z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorá nahradí 8-% odvod z neživotného poistenia. Znížené sadzby tejto dane sa budú uplatňovať na tretinu objemu neživotného poistenia, čo znamená, že tieto poistenia by mohli byť lacnejšie.

slovakia

left justify in out

"Nová daň z poistenia zohľadňuje sociálne a ekonomické aspekty pri stanovovaní výšky jednotlivých sadzieb," priblížilo ministerstvo s tým, že v niektorých odvetviach neživotného poistenia by mohlo dôjsť k poklesu súčasných cien poistiek, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje 8-% odvod z neživotného poistenia.

 

Výrazné zníženie sadzby na polovicu by malo zaznamenať aj poistenie úrazu a choroby, a to na úroveň 4 %. "K zníženiu dôjde aj pri poistení škôd a majetku (napríklad poistenie domu, bytu a pod.), a to o štvrtinu na 6 %," spresnil rezort financií. Rovnaké zníženie sadzieb na úroveň 6 % by malo čakať aj poistenie exportného a poľnohospodárskeho úveru.

 

Nulová sadzba dane sa vzťahuje na PZP motorových vozidiel. Tohto odvetvia, ktoré predstavuje takmer tretinu celého neživotného poistenia, sa teda nová daň nedotkne. Havarijné poistenie auta rovnako ako cestovné poistenie zostane bez zmeny. Nulová alebo znížené sadzby sa celkovo budú uplatňovať na 60 % objemu neživotného poistenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies