Ceny nehnuteľností v SR rástli rýchlejšie, ako bol priemer EÚ aj eurozóny

NETKY.SK • 25 Január 2017, 10:52 • 2 min
Ceny nehnuteľností v SR rástli rýchlejšie, ako bol priemer EÚ aj eurozóny

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností vo väčšine európskych štátoch sa v 3. štvrťroku 2016 zvýšili. V európskej dvadsaťosmičke zdraželi v porovnaní s rokom 2015 v priemere o 4,3 %, v eurozóne o 3,4 %.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku bol tento rast výraznejší, a to pri novostavbách aj už existujúcich stavbách. Odborníci na financovanie nehnuteľností z ČSOB očakávajú, že v tomto roku sa bude trh viac diferencovať a zvýšia sa najmä ceny väčších bytov a nehnuteľností v lepších lokalitách.

 

V porovnaní s rokom 2015 si najviac priplatili obyvatelia Maďarska (+11,6 %) a Lotyšska (+10,8 %). Medziročný pokles cien nehnuteľností zaznamenali len dve krajiny európskej dvadsaťosmičky, a to Cyprus (-3,3 %) a Taliansko (-0,9 %). Vyplýva to z najnovších údajov európskeho štatistického úradu Eurostat.

 

"Predpokladom rastu cien nehnuteľností nie je len dostatok lacných peňazí, ale aj ekonomická situácia v domácej krajine a predovšetkým finančná sila domácností," vysvetľuje rozdielny vývoj hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

 

Na Slovensku rástli ceny nehnuteľností rýchlejšie, ako bol priemer EÚ aj eurozóny. Medziročne zdraželi o 7,5 %, zatiaľ čo v Česku o 6,9 %, Poľsku o 2,1 % a v Maďarsku až o 11,6 %.

 

Slovenský realitný trh, najmä rezidenčný segment bývania v hlavnom meste, sa tak niesol už tretí rok po sebe na rastovej vlne. Rast cien sa v 3. štvrťroku týkal tak novej výstavby (+6,8 %), ako aj existujúcich bytov (+1,9 %).

 

"Najviac rástli ceny v segmente menších bytov do zhruba 65 štvorcových metrov, teda jedno- a dvojizbové byty. Rast cien je poháňaný celkovým trhovým optimizmom, zlepšujúcimi sa ekonomickými parametrami, marketingovými ponukami, ale najmä najlacnejšími hypotekárnymi úvermi v poprevratovej histórii," hovorí riaditeľ Odboru financovania nehnuteľností ČSOB Jozef Futrikanič. Ako dodáva, práve nízke úroky na úveroch na bývanie, v kombinácii s nízkymi úrokmi na terminovaných účtoch a konzervatívnym postojom Slovákov k alternatívnym investičným príležitostiam, podnecujú ľudí k investičnému nákupu nehnuteľností. Tie totiž vnímajú ako určitú formu bezpečného uloženia peňazí.

 

"V tomto roku sa očakáva v priemere miernejší nárast cien nehnuteľností v hlavnom meste, trh sa môže začať viacej diferencovať. Skôr by mohli rásť rýchlejšie ceny väčších bytov alebo projektov v lepších lokalitách, keďže je ich menej v porovnaní s bežným trhom. Ceny menších bytov silne narástli už v minulosti a očakávam postupné nasycovanie dopytu," upresňuje Futrikanič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies