Ceny nehnuteľností na bývanie klesnú v tomto roku len mierne

NETKY.SK • 4 Február 2014, 16:53 • 2 min
Ceny nehnuteľností na bývanie klesnú v tomto roku len mierne

BRATISLAVA - Podľa analytikov sa môže slovenský trh s nehnuteľnosťami v tomto roku stabilizovať, no rast cien zatiaľ nie je v dohľade.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je zlepšovanie spotrebiteľskej dôvery a náznaky stabilizácie na trhu práce. "Napriek tomu sa skorý návrat k rýchlejšiemu rastu cien čakať nedá," upozornil Marek Gábriš zo spoločnosti Československá obchodná banka (ČSOB).
     
Dávid Dereník z UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia očakáva v tomto roku mierny pokles cien nehnuteľností na bývanie. Maximálne však o 4 %. "Jedným z faktorov znižovania ponuky na predaj bude aj fakt, že prenájmom nehnuteľností môže majiteľ v porovnaní s aktuálne nízkymi bankovými sadzbami zarobiť viac, a tak predaj nehnuteľností či pozemkov bude menej atraktívny," skonštatoval.
     
Vďaka silnejúcemu dopytu po nehnuteľnostiach a nízkym úrokom hypotekárnych úverov očakáva Dereník, že aj tento rok sa bude niesť v duchu zlacňovania "prestrelených" inzerátov. Naopak, v prípade kvalitných nehnuteľností, ktoré sa vyskytujú v dobrých lokalitách, by sa ceny mali udržať.
     
Najdostupnejšie bývanie a najlacnejšie byty sú momentálne v Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Podľa Dereníka ide najmä o efekt prepočtu ceny dojazdu do práce v Bratislave v porovnaní s bývaním priamo v hlavnom meste. Práve Trenčín a Trnava sú totiž najbližšie pri Bratislave, kde sa už v prepočte na úroky v bankách a ceny pohonných látok neoplatí dochádzať každý deň do práce autom. Naopak, skôr je výhodnejšie uprednostniť kúpu bývania v hlavnom meste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies