Ceny Nadácie Tatra banky za umenie získali Z.Piussi, R.Polák či A.Oľha

NETKY.SK • 24 November 2013, 11:36 • 2 min
Ceny Nadácie Tatra banky za umenie získali Z.Piussi, R.Polák či A.Oľha

BRATISLAVA - Nadácia banky ocenila aj mladých tvorcov do 35 rokov. V oblasti filmu cenu získal Adam Oľha za námet, réžiu a kameru filmu Nový život.

slovakia

left justify in out

Slovenskí umelci si v sobotu (23.11.) počas slávnostného galavečera prevzali Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Nadácia udelila ceny už po osemnástykrát.

V kategórii Audiovizuálna tvorba, film, TV cenu získala Zuzana Piussi za scenár, réžiu a kameru dokumentárnych filmov Od Fica do Fica a Krehká identita. Roman Polák bol ocenený v kategórii Divadlo za réžiu a spoludramatizáciu hry Bratia Karamazovovci. Za skomponovanie sóla pre klavír Four Movements si cenu Nadácie Tatra banky v kategórii Hudba odniesla Ľubica Malachovská-Čekovská. Z oblasti literatúry ocenili Milana Hamadu za knihu Kritické komentáre. V kategórii Výtvarné umenie dostala ocenenie Jana Želibská za výstavu Zákaz dotyku.

Nadácia banky ocenila aj mladých tvorcov do 35 rokov. V oblasti filmu cenu získal Adam Oľha za námet, réžiu a kameru filmu Nový život. Sláva Daubnerová si v kategórii Divadlo vyslúžila ocenenie za koncept, réžiu a herecký výkon divadelného sóla Untitled. V kategórii Hudba cenu získala Eva Šušková za spevácky výkon vianočnej koledy Infant Holy, Infant Lowly. Ocenenie v kategórii Literatúra si odniesol Ján Púček za knihu Kameň v kameni. Mladý výtvarník Štefan Papčo Cenu Nadácie Tatra banky získal za výstavu Lucy of the Rocks.

"Od roku 2010 Nadácia Tatra banky oceňuje aj prácu mladých módnych tvorcov. Po Márii Štranekovej (2010), Marcelovi Holubcovi (2011) a Martinovi Hrčovi (2012) pripravila unikátne šaty pre Múzu večera – Adelu Banášovú - Maja Božović," uviedla hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová. Šperky k šatám boli z dielne Mariany Berecovej.

Ocenení získali bronzovú sošku Múzy od slovenského sochára a výtvarníka Daniela Brunovského a tiež finančnú odmenu. Nominácie určuje už tradične Akadémia, ktorá má takmer 70 aktívnych členov, laureátov Ceny Nadácie Tatra banky za umenie ocenených v uplynulých rokoch. Z nominovaných v každej z piatich kategórií vyberá mená laureátov odborná porota v zložení Eva Borušovičová, Ondrej Šulaj, Martin Huba, Peter Michalica, Matej Drlička, Viliam Klimáček, Monika Kompaníková, Dorota Sadovská, Daniel Fischer a Peter Princ. Za Nadáciu Tatra banky je členom poroty Igor Vida, predseda jej správnej rady.

"Nadácia Tatra banky už od roku 1996 každoročne oceňuje osobnosti, ktoré svojím dielom v poslednom roku prispeli k rozvoju slovenského umenia, či už vo filme, literatúre, hudbe, na divadelnej scéne, alebo vo výtvarnom umení," dodala hovorkyňa. Od roku 2008 je navyše v každej uvedenej kategórii osobitná cena Mladý tvorca, ktorú získava mladý umelec aktívne pôsobiaci v niektorej umeleckej oblasti.

Diváci mali počas sobotňajšieho galavečera možnosť na pódiu vidieť Roberta Rotha, Celeste Buckingham, Máriu Porubčanovú a Pavla Bršlíka, či skupinu Longital. Celým večerom sprevádzala moderátorka Adela Banášová, ktorej na pódiu robili moderátorskú spoločnosť Jaroslav Dušek a Jakub Kohák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies