Ceny na Slovensku v apríli klesli výraznejšie ako v EÚ

NETKY.SK • 18 Máj 2016, 13:12 • 2 min
Ceny na Slovensku v apríli klesli výraznejšie ako v EÚ

BRATISLAVA - Medziročná inflácia v eurozóne, ako aj v celej Európskej únii bola v apríli na zhodnej úrovni - 0,2 %. V marci bola medziročná inflácia v eurozóne aj v rámci celej EÚ na nulovej úrovni.

slovakia

left justify in out

Medzimesačne ceny v eurozóne stagnovali a v rámci celej EÚ sa zvýšili o 0,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku sa v apríli medziročný pokles cien zmiernil na úroveň - 0,4 % z marcovej úrovne - 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní cenová hladina na Slovensku vzrástla o 0,4 %.


Medziročný pokles cien v apríli evidovalo sedemnásť členských krajín EÚ. Najvýraznejšie sa ceny znížili v Rumunsku (-2,6 %), v Bulharsku (-2,5 %) a na Cypre (-2,1 %). Najvyššiu medziročnú infláciu zaznamenalo Belgicko (1,5 %) a Švédsko (1 %). V porovnaní s marcom cenová hladina medzimesačne klesla v trinástich členských štátoch, vzrástla v ôsmich a stagnovala v siedmich.

 

V rámci eurozóny mali v apríli najväčší vplyv na posun celkovej cenovej hladiny smerom nahor ceny v reštauráciách a kaviarňach, ktoré jej pridali 0,13 percentuálneho bodu. Po nich nasledovali ceny nájmov (0,08 percentuálneho bodu) a ceny tabaku (0,05 percentuálneho bodu). Celkovú cenovú hladinu smerom nadol medziročne zatlačili ceny pohonných hmôt pre dopravné prostriedky, ktoré inflácii ubrali 0,54 percentuálneho bodu, ceny vykurovacieho oleja (- 0,22 percentuálneho bodu) a plynu (- 0,13 percentuálneho bodu).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies