Ceny na Slovensku rástli počas krízy najpomalšie v histórii

NETKY.SK • 14 Január 2011, 13:08 • 2 min
Ceny na Slovensku rástli počas krízy najpomalšie v histórii

Ceny na Slovensku rástli počas krízy najpomalšie v histórii

slovakia

left justify in out

Rast spotrebiteľských cien na Slovensku bol počas svetovej hospodárskej krízy v uplynulých dvoch rokoch najpomalší vo svojej histórii. "V roku 2009 vzrástli spotrebiteľské ceny podľa európskej metodiky v priemere o 0,9 %, v roku 2010 ešte o niečo pomalšie, len o 0,7 %. Priemerný rast cien v rokoch 1997 - 2008 bol pritom 6,2 %," vysvetlil analytik ING Bank Eduard Hagara.
      Za takýmto nízkym rastom cien stal súbeh niekoľkých faktorov. "Väčšinu tohto obdobia boli relatívne nízke ceny ropy a energií. Zároveň z hľadiska úrody boli roky 2008 a 2009 úspešné, čo brzdilo rast cien potravín. Najvýraznejší vplyv na vývoj cien malo prepúšťanie v dôsledku krízy, ktoré ťažko zasiahlo spotrebiteľský dopyt," priblížil Hagara.
      Vplyvom horšej úrody a s tým súvisiacim rastom cien potravín, ako aj vyššou cenou ropy, a teda aj energií, by inflácia podľa analytika tento rok mohla dosiahnuť úroveň 4 %. Súčasne pripomenul, že vývoj cien ovplyvňuje aj vládny balíček opatrení. "Už tento mesiac by tak inflácia mohla poskočiť nad 3,5 %," dodal.
      Podľa národnej metodiky rástli ceny tovarov a služieb na Slovensku v roku 2010 v porovnaní s rokom 2009 v priemere o 1 %, informoval dnes Štatistickú úrad (ŠÚ) SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies