Ceny medziročne naďalej klesajú

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 09:54 • 2 min
Ceny medziročne naďalej klesajú

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny medziročne naďalej klesajú, a to už štvrtý mesiac v poradí. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž ceny v marci klesli o 0,3 %, oproti februárovému prepadu o 0,5 %. V priemere za prvé tri mesiace tohto roka sa tak spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní znížili o 0,4 %. Medzimesačne však zaznamenali mierny nárast, keď ceny v marci oproti februáru stúpli o 0,1 %.

slovakia

left justify in out

Oproti marcu minulého roku pritom klesli ceny v doprave o 6,4 %, potravín a nealkoholických nápojov o 1,3 %, za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,6 % a poštových a telekomunikačných služieb o 0,4 %. Naopak vzrástli ceny v odboroch vzdelávanie o 3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 2,1 %, rozličné tovary a služby o 1,8 %, odevy a obuv a hotely, kaviarne a reštaurácie zhodne o 1,5 %. Vyššie boli ceny za alkoholické nápoje a tabak o 1,2 %, rekreáciu a kultúru o 0,8 % a zdravie o 0,5 %.

 

Na medzimesačnej báze v marci oproti februáru stúpli najmä ceny v doprave o 1 %. Vyššie boli aj ceny za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,4 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 0,3 %, zdravie a rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 % a hotely, kaviarne a reštaurácie o 0,1 %. Na druhej strane medzimesačne klesli ceny alkoholických nápojov a tabaku o 0,2 %, odevov a obuvi, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív a rekreácie a kultúry zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a tiež ceny vzdelávania.

 

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v marci dosiahla záporných 0,1 %, kým vo februári bola na úrovni mínus 0,3 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v marci na medziročnej báze úroveň 0,3 %. V medzimesačnom porovnaní jadrová inflácia v marci bola na úrovni 0,2 %, pričom čistá inflácia predstavovala rovnako 0,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies