Ceny listov aj po zvýšení budú nižšie ako priemer u susedov

NETKY.SK • 17 August 2016, 11:45 • 2 min
Ceny listov aj po zvýšení budú nižšie ako priemer u susedov

BRATISLAVA - Ceny za listy na Slovensku budú aj po navrhovanej úprave nižšie ako priemer okolitých krajín. Informoval o tom v stredu Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb na základe porovnania cien v krajinách V4 a v Rakúsku.

slovakia

left justify in out

"Súčasná cena listu 2. triedy je najnižšia v porovnaní s okolitými krajinami. Podľa štatistických informácií listy 1. triedy na Slovensku tvoria iba 5,93 % z celkového počtu prepravovaných listov do 50 gramov. Bežní klienti - občania uprednostňujú listy 2. triedy ako lacnejšiu alternatívu. Cena listu 2. triedy bude aj po navrhovanej úprave nižšia ako je priemer krajín V4 a Rakúska spolu," uviedol hovorca regulačného úradu Roman Vavro s tým, že ide o porovnanie produktov s rozdielnymi parametrami. Súčasne by sa ceny niektorých balíkových produktov mali znížiť o 0,05, resp. 0,10 eura.


Navrhované maximálne ceny zohľadňujú zvyšujúce sa jednotkové náklady v dôsledku pokračujúceho poklesu podaných, predovšetkým listových zásielok. "Ceny listov sa u každej hmotnostnej kategórie do 1 kg, t.j. do 50, do 100, do 500 a do 1 000 gramov zvyšujú o 0,05 eura u listov 1. a 2. triedy. Ceny vnútroštátnych listov do týchto hmotnostných kategórii sa upravovali naposledy s účinnosťou k 1. 1. 2013," priblížil Vavro.

 

Navrhovaná úprava maximálnych cien podľa regulačného úradu prihliada na ekonomicky oprávnené náklady a na primeraný zisk poskytovateľa univerzálnej služby, štátnej Slovenskej pošty, a. s. Na základe zákona o poštových službách sa pri regulácii cien prihliada na ekonomicky oprávnené náklady a na primeraný zisk poskytovateľa univerzálnej služby, a to aj v súvislosti s rozsahom a kvalitou univerzálnej služby a výhľadovými a kvalitatívnymi požiadavkami na univerzálnu službu, vyplývajúcimi z udelenej poštovej licencie alebo poštového podniku poskytujúceho poštový platobný styk.


Slovenská pošta v rokoch 2013 až 2015 znížila náklady vo všetkých kategóriách s výnimkou osobných nákladov, pričom osobné náklady predstavujú viac ako 50 % z celkových nákladov. Vzhľadom na ich fixnú povahu a rast minimálnej mzdy sa zvyšujú. Konfederácia odborových zväzov SR počas medzirezortného pripomienkového konania návrh úpravy cien podporila. "Sme toho názoru, že schválenie úpravy taríf vytvorí priaznivé podmienky na stabilizáciu zamestnanosti a zlepšenie mzdovej a sociálnej úrovne zamestnancov Slovenskej pošty, a. s., čo v konečnom dôsledku prispeje k skvalitneniu poskytovania poštových služieb," uviedla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona