Ceny kryptomien prudko klesajú: Čína zakázala ICO kvôli obavám z podvodov!

NETKY.SK • 4 September 2017, 18:21 • 2 min
Ceny kryptomien prudko klesajú: Čína zakázala ICO kvôli obavám z podvodov!

PEKING – Trh s kryptomenami dnes zaznamenal prudký pád po tom, ako čínske regulačné orgány oznámili, že zakazujú organizáciám a spoločnostiam získavať finančné prostriedky na základe ICO (initial coin offering – počiatočná ponuka mincí).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Začínajúce podniky začali masívne využívať spôsob ICO na získavanie investícií tým, že ponúkajú nové kryptomeny za hotovosť. Čínska ľudová banka však tvrdí, že táto prax, ktorá sa stala populárnou na celom svete, tak ako aj v Číne, predstavuje nezákonné získavanie finančných prostriedkov na základe podvodov ako sú pyramídové schémy alebo aj iné druhy trestných činností.

 

Doteraz bol zostavený zoznam 60 hlavných čínskych ICO platforiem a miestne finančné regulačné orgány sa pripravujú na ich inšpekciu za podvodnú činnosť.

 

img

 

Sedem vládnych orgánov vrátane Čínskej ľudovej banky, Čínskej komisie pre reguláciu cenných papierov, Čínskej komisie pre reguláciu bankového trhu a Čínskej komisie pre reguláciu poisťovníctva vydalo spoločné vyhlásenie, ktoré je stanoviskom komisie, ako je ICO formou neoprávneného a nelegálneho získavania finančných prostriedkov.

 

Tento zákaz síce vyvolal masívny pokles cien všetkých kryptomien, Bitcoin nevynímajúc, avšak niektorí odborníci očakávajú, že tento trend bude krátkodobý.

 

"V krypto priestore je tento typ správ všeobecne vnímaný negatívne, takže nie sme prekvapení, že dnes vidíme pokles všetkých aktív," povedal Fran Strajnar, spoluzakladateľ a generálny riaditeľ dátovej a výskumnej spoločnosti Brave New Coin. "Nevidíme to ako trvalú záležitosť."

 

img

 

Zákaz ICO síce nemá priamy vplyv na samotný Bitcoin, avšak tieto správy vytvorili negatívny trhový sentiment, ktorý ovplyvní ceny niektorých virtuálnych mien. Hovorí sa, že príliv zdvíha všetky lode a platí to aj naopak. Keď prišla negatívna správa, ktorá sa rozšírila po celom ekosystéme, tak sa všetky kryptomeny dostali do červených čísiel. Dlhodobé účinky takejto regulácie však vidíme skôr pozitívne, keďže sa zrno oddelí od pliev a systém sa tak očistí od mnohých kryptomien, ktoré boli vydávané neserióznymi spoločnosťami.

 

Krátko pred oznámením bola cena Bitcoinu na úrovni 4.584 dolárov, avšak teraz v čase písania tohto článku je už iba na úrovni 4.314,34 USD/BTC (údaje podľa CoinDesk v čase 18:00).

 

img

 

Nie je to však po prvýkrát, čo sa v Číne rozhodli pre podobný krok. Regulátori z tejto krajiny sa pokúsili zasiahnuť proti kryptomenám už aj v januári a februári tohto roku, keď centrálna banka upozornila viaceré burzy digitálnych mien, že budú okamžite zatvorené, ak porušia pravidlá proti praniu špinavých peňazí.

Cena Bitcoinu síce prudko klesla aj kvôli týmto správam, avšak jeho cena klesala od momentu, ako cez víkend dosiahla hranicu 5.000 USD/BTC. Strajnar povedal, že tento aktuálny pokles ceny je spôsobený s najväčšou pravdepodobnosťou investormi, ktorí si vyberajú zisk.

 

img

 

Aktuálne sa ceny TOP10 kryptomien prepadli o značné percentá, keď okrem Bitcoinu všetky zaznamenali dvojciferný pokles (v čase písania článku 18:00-pozn.).

 

Náš tip: Odporúčame však sledovať vývoj cien digitálnej meny NEO, keďže práve táto čínska kryptomena by mohla z tohto zákazu dlhodobo profitovať. Viac sa dočítate v zajtrajšom článku.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies