Ceny energií v krajinách Európskej únie sa nebudú zjednocovať

NETKY.SK • 27 Júl 2015, 15:59 • 2 min
Ceny energií v krajinách Európskej únie sa nebudú zjednocovať

BRATISLAVA - Ceny energií zostanú aj v Energetickej únii v jednotlivých členských krajinách EÚ rôzne. Uviedol to dnes v Bratislave na tlačovej besede po pracovnom stretnutí šéfov regulačných úradov Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

slovakia

left justify in out

Ceny energií podľa Holjenčíka nebudú unifikované, pretože každá krajina má rôzny energetický mix, rôznu energetickú sústavu, rôznu štruktúru priemyslu a rôznu štruktúru odberateľov. "Už len z tohto pohľadu je na mieste tvrdenie, že ceny musia zostať rôzne. Nemali by sa samozrejme odlišovať diametrálne, ale určite budú rôzne aj v budúcnosti, a to aj v prípade, že bude Energetická únia a že by boli jednotné pravidlá," spresnil predseda ÚRSO.

 

Český Energetický úrad zastupovala na rokovaní jeho predsedníčka Alena Vitásková. Maďarský regulačný úrad reprezentoval jeho podpredseda Attila Nyikos, Margorzata Kozak zastupovala poľský regulačný úrad.

 

Účastníci stretnutia podľa Holjenčíka podporujú projekt Energetickej únie, avšak za rešpektovania podmienky plnej implementácie tretieho energetického balíčka, zachovania suverenity členských štátov pri voľbe tvorby svojho energetického mixu a pri posilnení bezpečnosti dodávok podporou cezhraničných prepojení s elektrinou a plynom za efektívne vynaložené náklady. Podmienkou podpory je aj vytvorenie priestoru pre nízkouhlíkové technológie tak, aby sa zvýšila konkurencieschopnosť európskeho priemyslu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies