Ceny domov v USA v máji vzrástli najstrmšie za sedem rokov

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 15:27 • 2 min
Ceny domov v USA v máji vzrástli najstrmšie za sedem rokov

WASHINGTON - Zotavovanie amerického trhu s nehnuteľnosťami je čoraz silnejšie. Dôkazom je májové zdraženie domov v USA o 12,2 %, čo bol ich najprudší nárast za sedem rokov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Aj v medzimesačnom porovnaní sa ceny domov v Spojených štátoch v máji zvýšili, už 15. mesiac v rade, a to o 2,6 %. Z údajov realitnej spoločnosti CoreLogic ďalej vyplýva, že ceny domov v máji vzrástli v 48 z 50 štátov USA. Výnimkami sú iba Delaware a Alabama.

Podľa CoreLogic najviac zdraželi domy v Nevade, o 26 %, po ktorej nasledujú štáty Kalifornia (20,2 %), Arizona (16,9 %), Havaj (16,1 %) a Oregon (15,5 %).

Predaj už obývaných domov v USA pritom v máji prekročil hranicu 5 miliónov, prvýkrát po troch rokoch a zároveň počet vyvlastnených domov, ktorých majitelia nevládali splácať hypotéku a banky ich ponúkli na predaj, dosiahol v sledovanom mesiaci najnižšiu úroveň za štyri roky.

Analytici očakávajú, že americký trh s nehnuteľnosťami bude pokračovať v zotavovaní a ceny domov budú ďalej rásť. Dôvodom sú zatiaľ stále nízke úroky z hypoték. Centrálna banka pritom minulý mesiac naznačila, že ak bude ekonomika naberať stále väčšie tempo, koncom tohto roka, prípadne na budúci rok, zníži objem financií na podporu hospodárstva. To vyvoláva obavy zo zdraženia hypoték. Američania sa preto snažia využiť súčasnú priaznivú situáciu a získať dom za čo najlepšiu cenu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies