Ceny domov v eurozóne klesli na 7-ročné minimum

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 08:43 • 2 min
Ceny domov v eurozóne klesli na 7-ročné minimum

FRANKFURT NAD MOHANOM - Ceny domov v eurozóne sa znížili na sedemročné minimum. Najprudšie poklesy zaznamenali krajiny najviac zasiahnuté finančnou krízou, kde domácnosti majú väčšinu majetku uloženú práve v nehnuteľnostiach, informoval britský denník Financial Times (FT).

slovakia

left justify in out

Správa Európskej centrálnej banky (ECB) ukázala tiež veľké rozdiely medzi krajinami eurozóny, ktoré sú sčasti odrazom rozdielu medzi ekonomikami. Zlacnenie domov v Španielsku, ktoré sa ešte stále nespamätalo zo spľasnutia realitnej bubliny, bolo výraznejšie než je priemer a ceny domov klesli na úroveň z roku 2003.

Naopak, v Nemecku, kde menej ľudí vlastní domy než v Španielsku, ceny naďalej rastú a v súčasnosti sú najvyššie za 10 rokov. V Taliansku ceny domov klesli podobne ako priemer eurozóny na 7-ročné minimum.

Index cien rezidenčných nehnuteľností Európskej centrálnej banky, ktorý pokrýva ceny nových aj existujúcich nehnuteľností, klesol z 97,56 bodu na konci roka 2012 v 1. kvartáli 2013 na 96,33 bodu, čo je najmenej od polovice roka 2006.

Indexy sústrediace sa na jednotlivé krajiny ukázali veľké rozdiely, ktoré sú odrazom makroekonomických nerovnováh regiónu, ako sú rozdiely v mierach nezamestnanosti, reálnych úrokových sadzbách a rozpočtových deficitoch. V Írsku sa ceny domov prepadli dokonca na najnižšiu úroveň od roku 2000. Naopak, Rakúsko, kde je podobne ako v Nemecku nízka nezamestnanosť a málo ľudí vlastní domy, zaznamenalo nárast cien domov, ktoré sú najvyššie od zaznamenávania údaju pred 12 rokmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies