Ceny domov a bytov v Európe aj na Slovensku vzrástli pre vysoký dopyt

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 15:25 • 2 min
Ceny domov a bytov v Európe aj na Slovensku vzrástli  pre vysoký dopyt

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností na bývanie v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročne vzrástli vďaka vyššiemu dopytu v krajinách Európskej únie v priemere o 2,5 % a v eurozóne o 0,9 %. Poukázal na to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, podľa ktorého ide o prejav oživenia európskych ekonomík.

slovakia

left justify in out

Najrýchlejší rast cien vykázalo Írsko, kde medziročne stúpli takmer o 17 %. Dynamicky, približne o 10 % rástli ceny rezidenčných nehnuteľností aj vo Švédsku a Maďarsku, okolo 8 % vo Veľkej Británii a Estónsku. Naopak, ceny domov a bytov stále medziročne klesali v šiestich krajinách EÚ – v Lotyšsku, Taliansku, Francúzsku, Slovinsku, Rakúsku a Fínsku.

 

Ceny nehnuteľností na bývanie sa od dna odrazili už aj na Slovensku a v Česku, keď medziročne vzrástli o 5,3 % a 3,1 %. „V oboch krajinách pritom môžeme pozorovať, že ceny novostavieb rastú pomalšie ako ceny starších bytov a domov. Rozdiel v dynamike rastu cien starých a nových nehnuteľností je pritom výrazný najmä v prípade Slovenska, kde dynamika rastu cien starších nehnuteľností je dvakrát rýchlejšia ako nových,“ upozornil Koršňák.

 

Ako dodal, ceny napriek tomu ani v jednej z krajín nedosahujú nezdravé úrovne z rokov 2007 až 2008. V Česku, kde bola predkrízová bublina o niečo miernejšia, zaostávajú za maximom z druhej polovice roka 2008 takmer o 5 %, na Slovensku za vrcholom z druhého štvrťroka 2008 až o 18 %.

 

Aktuálne zvyšovanie cien rezidenčných nehnuteľností zdôvodňuje analytik rastúcou ekonomikou. „Ceny nahor ťahá silnejúci dopyt, ktorý reaguje na rastúci trh práce a zlepšujúcu sa spotrebiteľskú dôveru, ale aj na relatívne dostupné a lacné financovanie nehnuteľností bankovými úvermi, keďže úrokové sadzby sa pohybujú na historických minimách,“ konštatoval.

 

Aj napriek rastu cien domov a bytov držia nízke sadzby dostupnosť bývania financovaného bankovým úverom blízko historických maxím. Pokračujúci ekonomický rast a dlhodobo nízke úrokové sadzby by pritom podľa Koršňáka mohli tlačiť ceny bývania mierne nahor aj v nasledujúcich štvrťrokoch.

 

Pomalší rast cien nehnuteľností v 1. kvartáli zaznamenali štatistiky Národnej banky Slovenska (NBS), podľa ktorých medziročne zdraželi o 0,4 %. Ceny domov a bytov stúpli najmä v Bratislave, mierny nárast však možno nájsť aj v regiónoch Trnavy, Trenčína a Košíc. Naopak, ceny stále klesajú v okolí Nitry, Žiliny, Banskej Bystrice a Prešova.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies