Ceny domov a bytov na Slovensku začínajú opäť mierne stúpať

NETKY.SK • 3 November 2010, 12:13 • 2 min
Ceny domov a bytov na Slovensku začínajú opäť mierne stúpať

Ceny domov a bytov na Slovensku začínajú opäť mierne stúpať

slovakia

left justify in out

img

Oživenie realitného trhu na Slovensku sa začína prejavovať aj na miernom zvyšovaní cien bytov a domov. Podľa aktuálnych údajov Národnej banky Slovenska (NBS) stúpla priemerná cena za 1 štvorcový meter (m2) nehnuteľnosti v 3. štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 11 eur na 1304 eur. V medzikvartálom porovnaní pritom ich ceny klesali nepretržite už od 2. štvrťroku 2008.
      Na medziročnej báze priemerné ceny nehnuteľností ešte naďalej klesajú, i keď už iba veľmi miernym, 1,4-% tempom, čo je najpomalší pokles od začiatku roku 2009.
      V období od júla do septembra 2010 stál v priemere 1 m2 v byte 1340 eur, čo je o 1,03 % menej ako v porovnateľnom období minulého roka, ale o 0,83 % viac ako v predchádzajúcom štvrťroku. Za 1 m2 v dome zaplatili záujemcovia o 1,18 % menej ako vlani, asi 1173 eur. V medzikvartálnom porovnaní sa však ich ceny zvýšili v priemere o 2,62 %.  
      Ceny nehnuteľností klesali v sledovanom období medziročne v Prešovskom, Žilinskom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Naopak, záujemcovia zaplatili viac ako vlani za nehnuteľnosti v Bratislavskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. V medzikvartálnom porovnaní stúpali ceny domov a bytov vo všetkých krajoch s výnimkou Banskobystrického, Žilinského a Prešovského.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona