Ceny chleba podľa pestovateľov zvyšujú nedoriešené vzťahy

NETKY.SK • 13 November 2014, 09:57 • 2 min
Ceny chleba podľa pestovateľov zvyšujú nedoriešené vzťahy

BRATISLAVA - Avizované zvyšovanie cien základných potravín ako sú rožky a chlieb nie je spôsobené podľa pestovateľov obilnín nedostatočným množstvom kvalitného potravinárskeho obilia na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedlo v stanovisku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO), problém treba skôr hľadať v nedoriešených vzťahoch medzi spracovateľmi a obchodom. "Už v letných mesiacoch, keď sa dala očakávať lepšia úroda, vyvíjali obchodné spoločnosti tlak na zníženie cien výrobkov z obilia," píše sa v stanovisku.

 

Pestovatelia obilnín, nechcú kritizovať cenovú politiku Únie priemyselných pekárov Slovenska (ÚPPS), nebránia sa zmenám v cenových reláciách výrobkov a chápu postavenie pekárov. Tieto aktivity by však mali byť podľa nich koordinované s obchodom tak, aby neupravovali ceny na úkor občanov. Združenie vidí rezervy v obchodnej marži obchodných spoločností. Koncovú cenu pre spotrebiteľa totiž často tvoria tak, že podiel pestovateľov a spracovateľov na nej sa znižuje. Združenie tiež poukázalo na realizačné ceny obilia u farmárov, ktoré sa podobne ako u pekárov, už niekoľko rokov zásadne nemenia. Za ostatných desať rokov sa podľa nich pohybujú veľmi nízko, v priemere na úrovni výrobných nákladov, alebo len mierne nad nimi. V súčasnosti sa cena pšenice potravinárskej na Slovensku pohybuje na úrovni okolo 130 až 160 eur za tonu podľa kvality. "Cena v obchode je však už dlhšie nastavená tak, aby dosahovala neustále primeranosť marže," upozornilo ZPO. 

 

Predstavitelia združenia sú presvedčení, že na Slovensku sa v tomto roku urodilo dostatočné množstvo kvalitnej potravinárskej pšenice, ktoré pokryje potreby spracovateľov i pekárov. Z pohľadu množstva je podľa nich dokonca dostatok obilia aj na vývoz. Celkovú produkciu hustosiatych obilnín na Slovensku v tomto roku predpokladá združenie na úrovni 2,59 mil. ton. "To je dostatočné krytie potrieb mlynárov, výrobcov sladu, či výrobcov kŕmnych zmesí, a to tak v množstve, ako aj v kvalite," uviedlo ZPO. Na svojom ostatnom zasadnutí 4. septembra zhodnotilo predstavenstvo ZPO zber obilnín na Slovensku v roku 2014 ako veľmi náročný. Zlé klimatické podmienky a veľa zrážok najmä v severných oblastiach spôsobili výpadok nielen v objeme, ale aj kvalite produkcie. Celkovo však zhoršená kvalita obilia predstavuje 50 až 100 tis. ton. 

Združenie pestovateľov obilnín založilo v roku 2004 prvých 73 členov pestovateľov hustosiatych obilnín a kukurice na Slovensku. Jeho cieľom je obhajovať záujmy svojich členov, rozvíjať vzťahy medzi pestovateľmi obilnín, ich spracovateľmi, dodávateľmi osív, agrochemikálií a technologických liniek, ako i s vedecko-výskumnou základňou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona