Ceny bytov rastú, tento trend by sa mal zastaviť

NETKY.SK • 20 November 2014, 10:21 • 2 min
Ceny bytov rastú, tento trend by sa mal zastaviť

BRATISLAVA - S enormným prideľovaním historicky najlacnejších hypoték sa výrazne zvýšili ceny bytov. V hlavnom meste išli počas tohto roka hore ceny bytov v niektorých lokalitách aj o vyše desať percent.

slovakia

left justify in out

Išlo o najsilnejší rast cien od svetovej krízy z roka 2008, pred ktorou ceny nehnuteľností rástli a následne po spľasnutí realitnej bubliny naopak, prudko spadli, uviedol denník Pravda.

 

Očakáva sa, že súčasné zdražovanie bytov by mohlo utlmiť až odporúčanie Národnej banky Slovenska (NBS). Po novom roku by banky nemali ponúkať úvery v 100-percentnej hodnote nehnuteľnosti, ale najviac v 90-precentnej.

 

Ak s týmto opatrením ustane záujem o hypotéky, ceny bytov by mohli prestať rásť. Zatiaľ sa to však nedeje. Slabšiemu dopytu po nehnuteľnostiach najmä v budúcom roku by podľa riaditeľky realitnej agentúry Bond Reality Daniely Danihel Rážovej nemal zabrániť ani fakt, že úrokové sadzby by mali klesať aj počas budúceho roka.

 

Nehnuteľnosti sa pritom za vysokú cenu nielen predávali, ale aj ponúkali. Realitný trh však v budúcom roku má byť podľa očakávaní stabilný, pokiaľ nedôjde k vojne, ku krachu alebo kríze eura či k zásadnej ekonomickej kríze, ktorá by mohla ovplyvniť zamestnanosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies