Ceny bravčového v EÚ porastú, situácia s mliekom sa zlepšuje, obilnín je menej

NETKY.SK • 6 Október 2016, 16:51 • 2 min
Ceny bravčového v EÚ  porastú, situácia s mliekom sa zlepšuje, obilnín je menej

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes zverejnila správu o krátkodobom výhľade pre európske orné plodiny, a tiež pre trh s mliekom a mäsom na roky 2016 a 2017. Neistoty a nízke ceny nepoľnohospodárskych komodít mali za následok silnejšie globálne ekonomické spomalenie v roku 2016, než sa pôvodne očakávalo, situácia by sa však mala na budúci rok zlepšovať.

slovakia

left justify in out

Správa bola pripravená pre 28 členských krajín EÚ za predpokladu konštantnej politiky v tomto rezorte a pri zachovaní ruského embarga na európske potraviny do konca roka 2017.

 

Komisia skonštatovala, že vývoz bravčového mäsa z krajín Európskej únie by mal dosiahnuť rekordných 2,7 milióna ton v roku 2016 vďaka zvýšeným vývozom do Číny. To je dobrá správa pre chovateľov a obchodníkov, lebo aj ceny bravčového mäsa by mali nasledovať vzrastajúci trend.

 

Iná je situácia s hydinovým mäsom, kde bohatá ponuka tejto komodity tlačí v EÚ ceny nadol. Pokračujúce dobré vývozy hovädzieho mäsa viedli k obmedzeniu predošlého znižovania cien v EÚ, v tomto sektore však pretrváva fenomén vysokých usmrtení dojníc. Zvyšuje sa aj výroba baranieho mäsa, a to aj napriek momentálne nižším cenám.

 

Exekutíva EÚ upozornila, že v posledných týždňoch badať v Európe nárast cien mliečnych výrobkov, čo by sa malo v priebehu tejto jesene odzrkadliť aj v cenách mlieka zaplatených prvovýrobcom. Tí na súčasnú mliečnu krízu najviac doplácali. Podľa EK však zostáva neistý dátum, kedy sa situácia na mliečnom trhu dostane "do normálu".

 

To bol jeden z dôvodov, prečo EK začala v septembri realizovať program v hodnote 150 miliónov eur na znižovanie produkcie mlieka. Údaje eurokomisie z konca septembra ukázali, že v prvom období na prihlásenie sa do tohto programu sa zapojilo viac ako 52.000 európskych poľnohospodárov, ktorých nároky sa týkali takmer 99 % dostupných prostriedkov zo sumy 150 miliónov eur. Podľa Bruselu je to jasné znamenie od európskych producentov mlieka, že podporujú iniciatívu na znižovanie výroby.

 

Zaujímavé je, že do tohto programu vstúpili aj výrobcovia mlieka zo silných krajín, ktoré exportujú mlieko, ako je Belgicko, Francúzsko, Holandsko, Írsko a Nemecko. Dnes zverejnená správa potvrdila, že nárast dodávok mlieka sa spomalil, pričom sa očakáva, že v druhej polovici roka 2016 dodávky mlieka v EÚ klesnú pod úroveň z minulého roku.

 

Podľa správy EK obilniny a olejniny zaznamenávajú vo svete výnimočné úrody, slabšie však v priestore EÚ, kde je nižšia najmä produkcia pšenice a kukurice. Svetová ponuka postačuje na uspokojenie dopytu, aj preto ceny obilia by mali na budúci rok zostať nízke. Ceny olejnín by sa v roku 2017 mali udržať zhruba na rovnakej úrovni. Najbližšia správa EK ohľadom možného vývoja cien uvedených komodít sa očakáva začiatkom roka 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies