Ceny boli v októbri rovnaké ako vlani

NETKY.SK • 12 November 2014, 10:01 • 2 min
Ceny boli v októbri rovnaké ako vlani

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny boli v októbri na rovnakej úrovni ako pred rokom. Tvrdí to Štatistický úrad SR, podľa ktorého tak v priemere za prvých desať mesiacov tohto roka klesli ceny o 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny rástli už druhý mesiac v poradí zhodne o 0,1 %.

slovakia

left justify in out

V medziročnom porovnaní vrástli najmä ceny za vzdelávanie o 2,8 %. Rozličné tovary a služby zdraželi o 1,9 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,8 %, odevy a obuv o 1,4 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,1 %, rekreácia a kultúra o 0,8 %, zdravie o 0,5 % a nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,3 %. Klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,6 %, dopravy o 1,3 %, poštových a telekomunikačných služieb o 0,4 % a bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,3 percenta. 

 

Medzimesačne sa zvýšili najmä ceny za alkoholické nápoje a tabak o 1,5 % a odevy a obuv o 1,3 %. Poštové a telekomunikačné služby a rozličné tovary a služby v porovnaní so septembrom zdraželi zhodne o 0,3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu, rekreácia a kultúra a vzdelávanie išli nahor zhodne o 0,2 % a bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, zdravie a hotely, kaviarne a reštaurácie zdraželi zhodne o 0,1 %. Klesli ceny v doprave o 0,5 % a potravín a nealkoholických nápojov o 0,4 %. 

 

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v októbri dosiahla 0,2 %, kým v septembri bola na úrovni 0 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v októbri na medziročnej báze úroveň 0,6 %. V medzimesačnom porovnaní bola jadrová inflácia v októbri na úrovni 0,1 %, pričom čistá inflácia predstavovala 0,3 %. Samotné ceny potravín pritom v októbri medziročne klesli o 1,5 % a medzimesačne o 0,5 %. 

 

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v ďalších rokoch k rýchlejšiemu rastu cien. V roku 2011 dosiahla priemerná inflácia 3,9 %, v roku 2012 to bolo 3,6 %. Vlani však rast cien opäť spomalil, najmä kvôli slabému spotrebiteľskému dopytu, čo vyústilo do priemernej inflácie za rok 2013 na úrovni 1,4 %. Ešte slabší rast cien evidujú štatistici v roku 2014, kedy sa za celý rok očakáva na Slovensku cenový vývoj na hranici deflácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona