Cenu za najlepší IT nápad získal stredoškolák z Humenného

NETKY.SK • 15 December 2016, 14:20 • 2 min
Cenu za najlepší IT nápad získal stredoškolák z Humenného

KOŠICE - Víťazov súťaže 'Navrhni Gadget' (NaGa) a ich nápady, resp. riešenia určené na použitie v domácnosti, škole alebo pre rodinu predstavili dnes na jej vyhodnotení v priestoroch Technického múzea v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Do nultého ročníka súťaže NaGa sa celkovo zapojilo 28 tímov, 16 z nich poslalo projektový zámer a osem bolo vybraných do záverečného finále, kde prezentovali svoje návrhy riešení. "Ide o pilotný projekt, v ktorom skôr kladieme dôraz na invenciu, prínos a uplatniteľnosť navrhovaného gadgetu ako na jeho komplexné naprogramovanie," zdôrazňuje Juraj Sabol, vedúci úseku manažment IT a telekomunikácií a vedúci úseku IT služby pre VSE Holding, a.s.

 

Cieľom bolo podľa jeho slov vytvoriť priestor pre študentov stredných škôl. "Limitovali sme ho na oblasť internetu vecí, domácnosti, školy, žiaka a človeka. Tento ročník je o nápade, tam to všetko začína. Veľmi radi by sme v tom pokračovali, aby sme sa dostali napríklad do oblasti prototypu," skonštatoval Sabol s tým, že študenti navrhli nápady týkajúce sa napríklad automatizácie domácnosti, ktoré stoja 1000 - 2000 eur, za desaťkrát nižšiu cenu.

 

Spomedzi súťažiacich prvé miesto získal Matúš Fedorčák zo Strednej odbornej školy technickej v Humennom s projektom 'Vyhľadávanie energetických strát'. Druhú priečku obsadili Roland Soltesz, Roland Varga a Daniel Bereš zo Strednej odbornej školy na Ostrovského ulici v Košiciach s projektom 'Kominár' a tretie miesto získali študenti Tomáš Gordoň a Tomáš Fedor zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach za projekt 'EEIS'.

 

Internet vecí – Internet of Things (IoT), teda prepojenie zariadení so zabudovanou internetovou konektivitou a ich využitie v reálnom živote, predstavuje podľa odborníkov novú technologickú revolúciu. Súťaž NaGa je zameraná na hľadanie riešení v tejto oblasti a ich využitie v bežnom živote.

 

„Veríme, že tento projekt pomôže zbúrať stereotyp o tom, že škola je o memorovaní a študentom, ako aj širokej verejnosti ukáže, ako je možné prostredníctvom technológií a 'spojenia nespojiteľného' podporiť kreativitu, rozvoj schopností a motivovať mladých ľudí,“ povedal riaditeľ SPŠ elektrotechnickej v Prešove a člen Správnej rady Košice IT Valley Slavomír Kožár.

 

"Pozornosť odbornej komisie, vrátane našich zástupcov, bola venovaná originalite a prínosu riešenia, realizovateľnosti návrhu, ekonomickej efektívnosti, ale aj záverečnej prezentácii návrhu a riešenia," dodala riaditeľka pre odbor školstva v spoločnosti Microsoft Marcela Havrilová.

 

Nultý ročník súťaže NaGa zameranej na hľadanie riešení v oblasti internetu vecí zorganizovala skupina VSE Holding v spolupráci s partnermi Microsoft a združením Košice IT Valley.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies