Cenu Václava Havla za ľudské práva získala jezídka Nadia Muradová

NETKY.SK • 10 Október 2016, 13:29 • 2 min
Cenu Václava Havla za ľudské práva získala jezídka Nadia Muradová

BRUSEL/ŠTRASBURG – Laureátom Ceny Václava Havla za ľudské práva sa stala jezídska aktivistka Nadia Muradová.

slovakia

left justify in out

Nemôžeme dovoliť teroristom z tzv. Islamského štátu ničiť náboženské menšiny a páchať vojnové zločiny. Povedala to dnes čerstvá laureátka Ceny Václava Havla za ľudské práva Nadia Muradová, jezídska aktivistka z Iraku. Ocenenie jej udelil predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Pedro Agramunt.

 

"Túto cenu chcem venovať tisícom jezídskych žien, ktoré trpia pre zverstvá páchané Islamským štátom," vyhlásila Muradová počas emotívneho prejavu.

 

Aktivistka z náboženskej menšiny jezídov sama trpela ako sexuálna otrokyňa Islamského štátu. Islamskí radikáli jej zabili matku aj šesť bratov, nakoniec sa jej podarilo zo severného Iraku utiecť.

 

Do svetovej pozornosti uviedla utrpenie, ktoré znášajú jezídi. Poukazovala najmä na to, že islamskí radikáli často zneužívajú jezídky ako sexuálne otrokyne.

V užšom výbere na zisk ocenenia boli ešte dvaja kandidáti.

 

Jedným z nich bola Gordana Igričová, srbská novinárka, ktorá  bojuje za ľudské práva, slobodu prejavu a tlače. Počas vojen na Balkáne v 90. rokoch informovala o páchaní vojnových zločinov a založila sieť Balkan Investigative Reporting Network (BIRN).

 

Tretím finalistom bol Medzinárodný inštitút pre ľudské práva – Nadácia Reného Cassina. Inštitút sa od roku 1969 stará o propagovanie ľudských práv prostredníctvom výskumu a výučby. Organizuje náučné kurzy zamerané na problematiku ochrany ľudských práv a právneho štátu, najmä v zónach konfliktov.

 

Cenu Václava Havla za ľudské práva každoročne udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy spolu s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. O laureátovi rozhoduje sedemčlenná komisia zložená z predsedu PZ RE a šiestich nezávislých expertov. Laureátka za ocenenie dostane 60.000 eur, trofej a diplom.

 

Udeľovanie tohto cenenia sa začalo v roku 2013, dva roky po Havlovej smrti. Dramatik, politik a štátnik Václav Havel bol jedným z hlavných predstaviteľov disidentského hnutia v bývalom Československu a tvorcom, hovorcom a signatárom Charty 77. Zároveň bol prvým postsocialistickým prezidentom Československa. Svet si 5. októbra pripomenul jeho nedožité osemdesiate narodeniny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies