Cenu Siegfrieda Lenza si prevzal britský autor Julian Barnes

NETKY.SK • 11 November 2016, 15:47 • 2 min
Cenu Siegfrieda Lenza si prevzal britský autor Julian Barnes

HAMBURG - Britský spisovateľ Julian Barnes (70), ktorého diela sú známe i z prekladov do slovenčiny a českého jazyka, si dnes na radnici v severonemeckom Hamburgu prevzal Cenu Siegfrieda Lenza dotovanú sumou 50.000 eur.

slovakia

left justify in out

Günter Berg, predseda predstavenstva Nadácie Siegfrieda Lenza, pri tejto príležitosti označil laureáta za vynikajúceho európskeho rozprávača a esejistu, ktorého diela charakterizujú tak satirické a ironické tóny, ako aj tradičné rozprávanie o zásadných životných otázkach, ktorými sa ľudia zaoberajú, uviedla tlačová agentúra DPA.

 

Rodák z Leicesteru, ktorého dielo radia kritici do postmoderny, premenil v roku 2011 štvrtú nomináciu na Man Bookerovu cenu konečne aj v zisk tohto ocenenia, a to vďaka románu The Sense of Ending (Vedomie konca). Barnes je i laureátom Rakúskej štátnej ceny za literatúru, holandského ocenenia Europese Literatuurprijs, ale aj britskej Somerset Maugham Award či francúzskej Prix Médicis. Ešte v roku 1992 získal vo Francúzsku i prestížne ocenenie Prix Femina za najlepší zahraničný román, a to za dielo Talking It Over (známe podobne ako iné Barnesove diela aj z prekladu do českého jazyka pod názvom Jak to vlastně bylo). V slovenčine vyšli autorove diela Arthur a George či Roviny života (Levels of Life).

 

Angličan je iba druhým laureátom ocenenia, ktoré nesie meno jedného z najvýznamnejších autorov nemeckej povojnovej literatúry a ktoré udeľujú od roku 2014 s dvojročnou periodicitou zahraničným autorom, ktorých dielo je blízke duchu Siegrieda Lenza (1926-2014).

 

Prvým rovnako oceneným sa stal pred dvoma rokmi renomovaný izraelský autor Amos Oz. Siegfried Lenz sa narodil v roku 1926 v meste Lyck vo vtedajšom východnom Prusku na dnešnom území Poľska a počas života sa politicky angažoval za zmierenie Nemecka s Poľskom a Izraelom. K jeho najvýznamnejším dielam patria romány Hodina nemčiny (1968) a Vlastivedné múzeum (1978).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies