Cenu princeznej astúrskej získala britská spisovateľka Armstrongová

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 16:41 • 2 min
Cenu princeznej astúrskej získala britská spisovateľka Armstrongová

MADRID - Prestížnu španielsku Cenu princeznej astúrskej v kategórii sociálnych vied získala dnes za výskum v oblasti svetových náboženstiev britská spisovateľka Karen Armstrongová. Organizátori ocenia vyzdvihli Armstrongovej komparatívne štúdie o svetových náboženstvách - islame, kresťanstve a judaizme.

slovakia

left justify in out

Armstrongová (72) je držiteľkou Radu britského impéria. Jej práca zahŕňa knižné bestsellery ako The Battle for God: Fundamentalism in Judaism, Christianity and Islam (preložiteľné ako Zápas o Boha: Fundamentalizmus v judaizme, kresťanstve a islame) či Holy War: The Crusades and Their Impact on Today's World (Svätá vojna: križiacke výpravy a ich vplyv na dnešný svet). Známa je ako kritička rímskokatolíckej cirkvi. V minulosti pritom chcela byť mníškou, z kláštora však odišla po siedmich rokoch a zažitú skúsenosť opísala vo svojej debutovej knihe Through the Narrow Gate (Cez úzku bránu).

 

Armstrongová dnes uviedla, že zisk ocenenia ju "dojal". O náboženstve podľa vlastných slov začala písať, pretože vnímala strach v spoločnosti a videla tiež to, čoho sú schopní ľudia s predsudkami a nenávisťou.

 

"Žijeme v globálnej spoločnosti, avšak nevieme žiť spolu," povedala Armstrongová a dodala, že to "čo sa dnes deje v Afganistane, môže mať už zajtra nepriamy dosah na Londýn či Manchester".

 

Ocenenie minulý rok získala britská historička Mary Beardová, ktorú organizátori označili za poprednú odborníčku na starovek a tiež za jednu z vôbec najvplyvnejších britských intelektuálok.

 

Cena princeznej astúrskej má podobu sošky, ktorú vytvoril španielsky maliar a sochár Joan Miró a je dotovaná sumou 50.000 eur. Ocenenia v ôsmich kategóriách udeľuje nadácia korunnej princeznej Leonor. Laureáti ho každoročne preberajú na jesennej slávnosti v španielskom meste Oviedo.

 

Ceny princeznej astúrskej sú považované za akési španielske Nobelove ceny. Do roku 2015 boli nazývané Ceny princa astúrskeho. Názov bol upravený po tom, ako sa novým španielskym kráľom stal Filip VI., ktorý dovtedy nosil titul princ astúrsky. Titul následne prešiel v ženskej forme na jeho dcéru Leonor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies