Cenu primátora Bratislavy udelili lekárovi, historičke i smetiarovi

NETKY.SK • 20 Apríl 2013, 07:43 • 2 min
Cenu primátora Bratislavy udelili lekárovi, historičke i smetiarovi

BRATISLAVA - Bratislavský primátor Milan Ftáčnik dnes ocenil osem bratislavských osobností za ich nezištnú prácu pre mesto a jeho obyvateľov. Medzi ocenenými sú ľudia pôsobiaci v rôznych profesiách - lekár, psychologička, historička i smetiar.

slovakia

left justify in out

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa dnes konal XXI. ročník udeľovania Ceny primátora Bratislavy v rámci celomestského projektu Bratislava pre všetkých. Tohtoročných laureátov vybrala odborná komisia na základe návrhov. Tie predložili samospráve neziskové organizácie, občianski aktivisti, vedecké a vzdelávacie inštitúcie, ale aj samotní Bratislavčania. Agentúru SITA informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Daniela Rodinová. 

Štyria ocenení laureáti získali bronzovú sošku Rytiera Rolanda, ochrancu mestských práv a výsad. Ide o najvyššie samosprávne ocenenie pre Bratislavčanov, ktorí sa významným spôsobom zaslúžili o občiansky, kultúrny, spoločenský či športový rozvoj hlavného mesta a spoločnosti. Pri príležitosti 20. výročia vzniku Slovenskej republiky a jej metropoly odovzdal v mene mesta primátor aj štyri ocenenia - Čestné plakety osobnostiam, ktoré sa výrazným spôsobom podieľali na formovaní Bratislavy v ére samostatnej republiky. 
Sošku Rytiera Rolanda dnes udelili Jánovi Slezákovi, ktorý už 50 rokov pracuje v Slovenskej akadémii vied a v súčasnosti je prorektorom Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. V roku 1991 založil Slovenskú ligu za prevenciu a liečbu kardiovaskulárnych ochorení Srdce srdcu, na čele ktorej pôsobil ako prezident do roku 2012. Ocenenie získal za celoživotnú prácu vedca, vysokoškolského pedagóga, popularizátora a organizátora v oblasti srdcovej medicíny. Detská psychologička Mária Krýslová si ocenenie zaslúžila najmä za psychologickú pomoc deťom, mládeži a rodinám v krízových životných situáciách, ale aj a za prínos v oblasti slovenského divadla a filmu, keď odborne spolupracovala pri viacerých divadelných a filmových produkciách. Medzi ocenenými je aj historička umenia Marta Janovíčková, zástupkyňa riaditeľa Múzea mesta Bratislavy, ktorá v ňom pôsobí od roku 1997 a vedie oddelenie dokumentácie. Mesto ju dnes ocenilo za celoživotné pôsobenie na úseku spoznávania histórie Bratislavy, osobitne v mestskom múzeu, v ktorom sa prezentovala viacerými výstavami. Primátor dnes ocenil aj Jozefa Šteffeka, vodiča a vedúceho posádky zberného vozidla odpadu, a to za likvidáciu komunálneho odpadu a udržiavanie čistoty v uliciach Bratislavy. Túto prácu robí Jozef Šteffek už 28 rokov, v súčasnosti v spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu 

Bratislavský primátor sa tiež rozhodol pri príležitosti 20. výročia existencie Bratislavy ako hlavného mesta samostatnej Slovenskej republiky udeliť mimoriadne ocenenia štyrom laureátom. Čestnú plaketu za podieľanie sa na formovaní Bratislavy v ére samostatnej republiky získal Miroslav Fischer, operný režisér, hudobník a vysokoškolský pedagóg za celoživotné pôsobenie v oblasti opernej réžie a výrazný prínos k rozvoju kultúrneho života Bratislavy. Primátor ocenil i historičku Mestského ústavu ochrany pamiatok Vieru Obuchovú za pamiatkové výskumy v bratislavskom Starom Meste a bohatú publikačnú činnosť o pamiatkach a histórii Bratislavy. Jana Burianová si čestnú plaketu zaslúžila za prínos v oblasti kultúrnej diplomacie v rokoch 2007 – 2012, keď úspešne pôsobila ako riaditeľka Českého centra v Bratislave. Mimoriadne ocenenie patrí i architektovi Augustínovi Mrázikovi za obnovu a oživenie miestnej tradície vinárstva a turistického ruchu v mestskej časti Devín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies