Cenu Prešovského samosprávneho kraja získajú Škantárovci aj Andrejčík

NETKY.SK • 18 Október 2016, 11:55 • 2 min
Cenu Prešovského samosprávneho kraja získajú Škantárovci aj Andrejčík

PREŠOV - Cenu Prešovského samosprávneho kraja za rok 2016 získajú držitelia zlata z olympijských hier v Riu 2016 - vodní slalomári Ladislav a Peter Škantárovci, paralympijský víťaz v boccii Samuel Andrejčík a Gréckokatolícka charita v Prešove, ktorá bude ocenená pri príležitosti 25. výročia jej založenia. Na utorňajšom rokovaní o tom rozhodli poslanci Zastupiteľstva PSK.

slovakia

left justify in out

Ide v poradí už o 13. ročník udeľovania Ceny PSK. Do stanoveného termínu 30. septembra prišlo dohromady 12 návrhov na laureátov, v ktorých prevládali športovci. Komisia pre udeľovanie verejných ocenení sa napokon rozhodla do zastupiteľstva posunúť návrh na ocenenie bratrancov Ladislava a Petra Škantárovcov. Zlatí olympionici z Ria 2016 už niekoľko rokov patria k špičke vodnoslalomárskeho športu na Slovensku. Rodáci z Kežmarku sa tomuto športu venujú od roku 1991, keď začínali v klube Pieniny Červený Kláštor ešte v kategórii K1, o rok neskôr začali jazdiť spolu v kategórii C2. V roku 1997 prestúpili do klubu ŠK Zamatex Spišská Stará Ves a od roku 2001 sú členmi ŠKP Bratislava. Od roku 2008 ich trénuje Juraj Minčík, ktorý bol takisto nominovaný na udelenie Ceny PSK. Škantárovci sú vicemajstrami sveta z roku 2009 a trojnásobnými bronzovými medailistami zo svetového šampionátu. Na majstrovstvách Európy získali spolu sedem medailí, z toho tri zlaté. Sú tiež trojnásobnými víťazmi Svetového pohára a majstrovstiev Európy do 23 rokov. Cenu im navrhol udeliť poslanec PSK Jozef Harabin za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a propagáciu Prešovského kraja.


Aj ďalším oceneným bude športovec a dvojnásobný medailista z Ria 2016 Samuel Andrejčík. Dvadsaťročný rodák z Prešova žijúci v Snine bol najmladším členom výpravy Slovenska na paralympijských hrách. Telesne ťažko postihnutý športovec pripútaný na invalidný vozík pri svojom debute na tomto vrcholnom podujatí získal ako člen boccia tímu BC4 zlatú a v súťaži jednotlivcov striebornú medailu. Okrem paralympijského úspechu vybojoval v roku 2012 zlato aj na Medzinárodných hrách telesne postihnutej mládeže do 21 rokov v Brne a v roku 2013 sa stal majstrom Európy, čím sa postaral o historicky vôbec prvé slovenské zlato na medzinárodnej scéne. Tento úspech mu priniesol ocenenie pre najlepšieho telesne postihnutého športovca PSK za rok 2013. Andrejčík je študentom Technickej univerzity v Košiciach a v súčasnosti je jeho materským klubom ŠK TS Žiar nad Hronom. Návrh na jeho ocenenie dala krajská poslankyňa, starostka obce Ubľa Nadežda Sirková a Nadácia Pro Futura. Cenu PSK získa za mimoriadne športové výsledky dosiahnuté na medzinárodnej úrovni a propagáciu Prešovského kraja.


Tretím držiteľom Ceny PSK sa stala Gréckokatolícka charita v Prešove, ktorá si v tomto roku pripomína 25. výročie obnovenia svojej činnosti. V súčasnosti jej zamestnanci pomáhajú v ôsmich zariadeniach v rámci Prešovskej archieparchie. Ročne pritom pomáhajú viac ako 1 800 ľuďom a rodinám v núdzi. Súčasťou aktivít sú aj zahraničné projekty a humanitárne zbierky na pomoc v oblastiach mimo hraníc Slovenska. Cenu PSK navrhla udeliť prešovská farnosť Gréckokatolíckej cirkvi za povzbudenie viery a dlhoročnú angažovanú pomoc ľuďom v núdzi.


Slávnostné udeľovanie ocenení sa uskutoční v utorok 20. decembra v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies