Cenu pre najlepšieho afrického lídra opäť nik nezískal

NETKY.SK • 14 Október 2013, 17:23 • 2 min
Cenu pre najlepšieho afrického lídra opäť nik nezískal

LONDÝN - Najhodnotnejšiu cenu na svete udeľovanú jednotlivcovi, takzvanú Cenu Moa Ibrahima za vládnutie v Afrike, opäť nezískal nik. Stalo sa tak pritom už štvrtý rok po sebe.

slovakia

left justify in out

Cena sprevádzaná odmenou 5 miliónov dolárov sa udeľuje každoročne zvolenému lídrovi, ktorý dobre viedol svoju krajinu, zvyšoval životné štandardy a potom pustil svoju funkciu. Podľa člena komisie hľadajú "výnimočnosť vo vládnutí, ale aj vo vodcovstve". Aspoň jedno z týchto kritérií spĺňal kenský exprezident Mwai Kibaki, jeho znovuzvolenie v roku 2007 však bolo poznačené podozreniami z manipulácií a viedlo k násilnostiam, ktoré si vyžiadali okolo 1 200 obetí.

Za sedem rokov, odkedy cenu založili, ju získali len traja ľudia: exprezident Kapverdských ostrovov Verona Pires, Festus Mogae z Botswany a mozambický líder Joaquim Chissano. Podnikateľ v oblasti telekomunikácií a miliardár Ibrahim pôvodom zo Sudánu založil cenu, aby afrických lídrov povzbudil k pokojnému odchodu z moci. Päť miliónov dolárov je rozdelených na 10 rokov a nasledovaných 200 000 dolármi ročne doživotne.

Informácie priniesla spravodajská stanica BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona