Cenu ministra spravodlivosti získal Branislav Mamojka

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:45 • 2 min
Cenu ministra spravodlivosti získal Branislav Mamojka

BRATISLAVA - Cenu ministra spravodlivosti za mimoriadny prínos v oblasti ochrany a podpory ľudských práv získal tento rok predseda Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím a Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Branislav Mamojka. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka únie nevidiacich Dušana Blašková, cenu Mamojkovi odovzdala na Úrade vlády SR pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková.

slovakia

left justify in out

Predkladateľom tohto návrhu bola s podporou všetkých 19 členských organizácií Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR (NROZP SR). Následne ho odporučila Správna rada ceny.


"Mamojka stál pri založení Národnej rady občanov so zdravotným postihnutím v SR, od jej vzniku v roku 2003 je aj jej predsedom. Je členom predsedníctva Európskeho fóra zdravotného postihnutia (EDF), ktoré združuje strešné národné organizácie zdravotného postihnutia v rámci EÚ. Dlhé roky sa venuje obhajobe ľudských práv v oblasti zdravotného postihnutia," uvádza sa v tlačovej správe únie.

 

Od ratifikácie Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím v roku 2010 sa Mamojka zaoberá jeho implementáciou do právneho poriadku SR. V roku 2015 bol jedným z autorov alternatívnej správy o implementácii Dohovoru pre Výbor OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím, ktorú prezentoval v Ženeve na zasadnutí Výboru.

 

V apríli roku 2016 sa ako zástupca organizácií občanov so zdravotným postihnutím zúčastnil dialógu Výboru OSN s vládou SR. Výbor následne vydal Odporúčania pre vládu SR o ďalšej implementácii Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím na roky 2016-2020.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies