Cenu ministra kultúry za rok 2010 získalo osem osobností

NETKY.SK • 4 Marec 2011, 08:25 • 2 min
Cenu ministra kultúry za rok 2010 získalo osem osobností

Cenu ministra kultúry za rok 2010 získalo osem osobností - Kultúra Osem osobností slovenskej kultúry a umenia dnes v Bratislave odmenil minister kultúry SR Daniel Krajcer. Bol by som rád, keby dnešné stretnutie bolo príspevkom k tomu, aby aspoň časť z týc

slovakia

left justify in out

img

Osem osobností slovenskej kultúry a umenia dnes v Bratislave odmenil minister kultúry SR Daniel Krajcer. "Bol by som rád, keby dnešné stretnutie bolo príspevkom k tomu, aby aspoň časť z tých, ktorých mená mnohokrát rezonujú za hranicami viac ako doma, boli videní, počutí a ocenení v zázemí kultúry a verejnosti, ku ktorej patria a ktorú dlhé roky priam kreujú," uviedol Krajcer na margo laureátov, ktorých doménou je divadlo, hudba, literatúra, divadelná teória a história, ochrana kultúrneho dedičstva, dokumentárny film či výchova mladých talentov.
Cenu ministra kultúry za rok 2010 si prevzal Ján Pauliny za kompletný preklad výnimočného diela arabskej literatúry Tisíc a jedna noc, Roman Polák za réžiu hry Dušana Mitanu Koniec hry a Moliérovej hry Mizantrop s prihliadnutím na ďalšiu režijnú tvorbu z predchádzajúcich rokov, Milan Antonič za ochranu hodnôt audiovizuálneho dedičstva, Pavel Branko za celoživotné, mimoriadne významné pôsobenie a publikačnú činnosť v oblasti teórie a kritiky dokumentárneho filmu, Zlatica Livorová za vynikajúce výsledky v oblasti hudobnej pedagogiky pri výchove mladých vokálnych interpretov a šírení dobrého mena slovenskej kultúry.
Ďalšími ocenenými sú Matej Krén za mimoriadny prínos v oblasti slovenského výtvarného umenia a za výnimočnú medzinárodnú reprezentáciu v roku 2010 počas prezentácie Slovenska na Medzinárodnom veľtrhu detských kníh v Bologni inštaláciou Scanner v galérii MAMBo a Leopold Haverl za celoživotný tvorivý umelecký prínos v oblasti hereckej tvorby a významný osobnostný vklad pri stvárnení postáv v dielach divadelnej, televíznej, filmovej a rozhlasovej tvorby.
Divadelný historik, teoretik, kritik a vysokoškolský pedagóg Ján Jaborník získal ocenenie in memoriam za celoživotnú činnosť a mimoriadne významnú dokumentačnú činnosť pri zhromažďovaní cenných poznatkov z divadelnej histórie na Slovensku. A rovnako za významnú a cennú dlhoročnú intenzívnu metodicko-pedagogickú spoluprácu so slovenskými divadelnými profesionálmi a ochotníkmi.
"Je to skromný príspevok voči tým, ktorí si to naozaj zaslúžia špeciálne v oblasti kultúry, lebo slovenská kultúra nie je bohatá na peniaze, ale chvalabohu je bohatá na umelcov, ktorí ju posúvajú neustále ďalej," uviedol pre TASR Krajcer s tým, že Cena ministra kultúry je len skromný vklad a forma poďakovania pre tých, ktorí "naozaj presahujú svojou prácou, svojím vkladom, talentom a umením aj dobu, v ktorej žijú a tvoria".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies