Cenu mesta Prešov získa aj spevák Peter Lipa

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 13:53 • 2 min
Cenu mesta Prešov získa aj spevák Peter Lipa

PREŠOV – Cenu mesta Prešov za rok 2012 získa spevák Peter Lipa, pedagóg Vladimír Kohut a zakladateľ Slovenského divadla v Prešove, dnešného Divadla Jonáša Záborského František Rell in memoriam. Rozhodli o tom prešovskí mestskí poslanci na dnešnom zastupiteľstve. Poslanci vyberali z 12 návrhov, z toho bolo deväť osobností a tri organizácie a združenia. Cena mesta sa udeľuje každoročne počas Dní mesta Prešov.

slovakia

left justify in out

Poslanec Ľudovít Malaga uviedol, že mesto má veľa úspešných ľudí, ktorí by si zaslúžili takéto ocenenie. Víta, že sa medzi nominantmi objavili také mená, akým je džezman Peter Lipa, ktorý vlani oslávil životné jubileum 70 rokov. Osobne ho prekvapilo, že Peter Lipa, prešovský rodák, už Cenu mesta nezískal skôr. Poslanci schválili udelenie Ceny mesta Prešov za rok 2012 Petrovi Lipovi v roku jeho významného životného jubilea za mimoriadnu a intenzívnu dlhoročnú pomoc rozvoju prešovskej hudobnej kultúry a úspešnú propagáciu mesta na celoslovenskej i zahraničnej platforme. 

Malaga na zastupiteľstve vyzdvihol aj osobnosť Vladimíra Kohuta, pedagóga a zakladateľa špeciálnej materskej a základnej školy pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou pri Základnej škole internátnej pre sluchovo postihnutých v Prešove. Celý svoj profesionálny život Kohut venoval výchove detí so sluchovými poruchami. Už 20 rokov organizuje v Prešove Medzinárodný halový futbalový turnaj nepočujúcich žiakov do 16 rokov, ktorý je jedinou akciou na svete v žiackej kategórii pre sluchovo postihnuté deti z rôznych krajín. Kohut učil 38 rokov, z toho deväť rokov stál na čele Základnej školy internátnej pre sluchovo postihnuté deti v Prešove. Je autorom 17 učebníc, pracovných listov a metodických príručiek pre základné školy pre sluchovo postihnutých. Spolupracoval s Okresnou pedagogicko-psychologickou poradňou a externe vyučoval špeciálnu pedagogiku na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Ako logopéd sa venoval aj počujúcim deťom s rečovými chybami. 
František Rell začínal v Prešove ako herec vznikajúceho divadla. Výrazne prispel k vzniku a profesionalizácii vtedy ochotníckeho divadelného krúžku Záborský. To viedlo k vzniku profesionálneho Slovenského divadla, neskôr Krajského slovenského divadla v Prešove (1939-1954). Zomrel pred tromi rokmi v Bratislave. Cenu mesta Prešov za rok 2012 mu poslanci navrhli udeliť in memoriam v roku 100. výročia jeho narodenia za osobný prínos pri vzniku profesionálneho divadla v Prešove, za dlhoročnú kultúrnu osvetu a výrazný rozvoj a propagáciu divadelného umenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies