Cenu Leonarda Bernsteina 2017 udelili vilolončelistovi Kianovi Soltanimu

NETKY.SK • 3 Február 2017, 18:07 • 2 min
Cenu Leonarda Bernsteina 2017 udelili vilolončelistovi Kianovi Soltanimu

KIEL - Laureátom Ceny Leonarda Bernsteina v roku 2017 sa stal 24-ročný talentovaný rakúsky violončelista iránskeho pôvodu Kian Soltani.

slovakia

left justify in out

Rodák z Bregenzu, ktorý pochádza z rodiny perzských hudobníkov, spája vo svojej hre technickú dokonalosť s vysokou mierou muzikality a patrí medzi veľké nádeje v radoch mladých inštrumentalistov, povedal dnes v severonemeckom meste Kiel intendant Šlezvicko-holštajnského hudobného festivalu Christian Kuhnt.

 

Samotný laureát na margo udelenia ocenenia dotovaného sumou 10.000 eur povedal, že je to pre neho obrovská česť a je veľmi šťastný.

 

Soltani sa predstaví 21. júla na koncerte laureátov v Lübecku pod taktovkou Christopha Eschenbacha.

 

Pre znalcov hudobnej scény nie je toto ocenenie senzáciou, keďže Soltani má za sebou víťazstvá v renomovaných medzinárodných súťažiach v Helsinkách, ale aj v Chorvátsku či Lotyšsku.

 

Vo viedenskom Musikvereine debutoval v 19 rokoch, avšak medzičasom sa predstavil v koncertných sieňach nielen v Európe, ale aj Amerike a Ázii, ako aj na početných hudobných festivaloch.

 

Cena Leonarda Bernsteina sa udeľuje mimoriadne talentovaným umelcom od roku 2002.

 

Prvým laureátom ocenenia sa stal medzičasom svetoznámy čínsky klavirista Lang Lang, medzi ďalšími figurujú aj gruzínska huslistka Lisa Batiašviliová, rakúsky hráč na bicie Martin Grubinger, ruská pianistka Anna Vinnická, americký klavirista Kit Armstrong, jeho krajan - organista Cameron Carpenter, či poľský pianista Jan Lisiecki. Vlani udelili cenu hráčovi na lesný roh Felixovi Klieserovi z Nemecka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies