Cenu Karola Veľkého získal britský historik Timothy Garton Ash

NETKY.SK • 22 Január 2017, 17:25 • 2 min
Cenu Karola Veľkého získal britský historik Timothy Garton Ash

AACHEN - Renomovaný britský historik a publicista Timothy Garton Ash sa stal laureátom medzinárodnej Ceny Karola Veľkého, udeľovanej za zásluhy o zjednotenie Európy. Oznámila to dnes nadácia, ktorá toto prestížne ocenenie každoročne odovzdáva, zvyčajne v nemeckom Aachene.

slovakia

left justify in out

Timothy Garton Ash dostane Cenu Karola Veľkého 2017 za svoj príspevok k diskusii o európskych hodnotách, za obhajobu princípov demokracie a otvorenej výmeny názorov a za obranu pravdy voči lžiam.

 

"Garton Ash sa stavia voči populistom a zjednodušovateľom našej doby a rozvíja myšlienky o tom, ako by sme sa mali správať v globalizovanom svete," píše sa v zdôvodnení výberu laureáta, z ktorého citovala agentúra DPA.

 

Timothy Garton Ash sa narodil v roku 1995 a je profesorom európskych štúdii na Oxfordskej univerzite. Zaoberá sa najmä súdobými dejinami strednej a východnej Európy. Stal sa v poradí 59. laureátom ceny Karola Veľkého.

 

Vlaňajším laureátom tejto ceny sa stal pápež František, ktorý si ocenenie výnimočne prevzal namiesto Aachenu vo Vatikáne.

 

Cena Karola Veľkého sa udeľuje od roku 1950 za mimoriadne zásluhy o európske zjednotenie. Medzi jej držiteľov patria napríklad aj bývalý československý a český prezident Václav Havel, nemecká kancelárka Angela Merkelová či niekdajší pápež Ján Pavol II.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona