Cenu európskeho občana získal bloger Ján Benčík

NETKY.SK • 10 Júl 2017, 12:44 • 2 min
Cenu európskeho občana získal bloger Ján Benčík

BRATISLAVA - Európa nie je atomizovaným územím navzájom sa nenávidiacich štátov, ale spoločenstvom, ktoré hľadá jednotu v rôznosti. Našou povinnosťou je prekonať názorové rozdiely a spojiť sa, pretože Európa je toho hodná.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí s novinármi to vyhlásil občiansky aktivista a bloger Ján Benčík, ktorý sa stal držiteľom Ceny európskeho občana za rok 2017 za Slovensko. O udelení ocenenia rozhodla kancelária Ceny na návrh europoslanca Ivana Štefanca.

Bloger Ján Benčík už niekoľko rokov monitoruje a odkrýva správanie slovenských neonacistov, extrémistov a konšpirátorov a za svoju odvahu čeliť im aj napriek vyhrážkam už získal ocenenie Biela vrana. „Publikujem blogy, v ktorých sa snažím ukázať pravú tvár ľudí, ktorí si Európsku úniu a demokratické hodnoty, na ktorých stojí, nevážia, a našu republiku by najradšej videli mimo tohto zväzku,“ povedal Benčík.

Europoslanec Ivan Štefanec (KDH) tvrdí, že práca Benčíka ďaleko presahuje hranice Slovenska. „Pán Benčík robí to, čo by mal robiť štát a jeho inštitúcie. Svojimi aktivitami vlastne supluje štát, ktorý by mal stavať hrádzu proti extrémizmu. Nielen na Slovensku, ale i v celej Európskej únii je stále viac extrémistických myšlienok i ľudí, ktorí sa k takýmto prúdom hlásia. Našťastie, máme mnoho statočných ľudí, ktorí sa neboja povedať a odhaľovať pravdu a konať podľa toho, ako to cítia,“ povedal Štefanec, ktorý aktivistu na cenu nominoval.

Podľa europoslankyne Moniky Beňovej (Smer-SD) získava cenu človek, ktorý je vzácny svojimi názormi, i tým, ako dokáže čeliť zlu. „Takmer vo všetkých krajinách sa šíri extrémizmus, radikalizmus a práve ľudia ako Ján Benčík napomáhajú verejnosti, aby videla všetky tieto negatívne fenomény, ktoré majú negatívny dopad na celú našu spoločnosť,“ povedala Beňová, jedna z členiek poroty.

Cenu európskeho občana udeľuje Európsky parlament od roku 2008 jednotlivcom a inštitúciám, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o obranu európskych hodnôt, medzinárodnú spoluprácu či svojou činnosťou pomáhajú svojmu okoliu. V roku 2014 ju získala Eva Siracká z Ligy proti rakovine. Slávnostné odovzdávanie ocenenia sa uskutoční začiatkom októbra v Európskom parlamente v Bruseli.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona