Cenu Doc Alliance Selection získal iracký film Homeland

NETKY.SK • 10 August 2015, 14:36 • 2 min
Cenu Doc Alliance Selection získal iracký film Homeland

BRATISLAVA - Film Homeland (Iraq Year Zero) režiséra Abbása Fahdela získal cenu Doc Alliance Selection Award, ktorú udeľuje sedem kľúčových európskych festivalov. Režisér si ocenenie prevzal počas víkendu (8. 8.) na filmovom festivale v Locarne.

slovakia

left justify in out

Víťazný dokument je rozdelený do dvoch častí - nakrútených pred inváziou americkej armády a po vojne - a je zásadnou správou o prelome vo vývoji krajiny. Film sleduje dopad vojny na obyvateľov Iraku. Prostredníctvom dvoch dielov portrétuje ich život pred a po invázii amerických vojsk. Podľa vyjadrení poroty je to "majstrovsky natočená a skomponovaná rodinná kronika, ktorá na pozadí okupácie a diktátorskej vlády v Iraku približuje strastiplný život obyčajnej rodiny, ktorej jediným želaním je žiť normálny život".

 

"Normy a hodnoty v mojej krajine sa úplne prevrátili," komentoval svoj vzťah k Iraku Abbás Fahdel, ktorý žije vo francúzskom exile. "Čo by sa so mnou stalo, keby som zostal v Iraku? Takýto typ otázok som si kládol s trochou zbesnenej a navždy neukojiteľnej zvedavosti," dodal autor dokumentu, ktorý zvíťazil najprv v medzinárodnej súťaži švajčiarskeho festivalu Visons du Réel. Teraz sa presadil aj v konkurencii Doc Alliance Selection Award.

 

 

Homeland predstihol ďalších šesť filmov, ktoré približujú napríklad život na Borneu, Ukrajine, v Egypte počas nepokojov v roku 2011 alebo v Srbsku. "Medzi 3700 filmami, ktoré za posledný rok porota videla, upútal tento výnimočný dokument okamžite našu pozornosť a dostal sa do výberu pre ročník 2015. Je to predovšetkým referenčná snímka pre všetkých, ktorí chcú porozumieť histórii i súčasným udalostiam na Blízkom východe. Ide nielen o krásny, ale predovšetkým o celkom zásadný filmový počin, ktorý musel byť nakrútený a ktorý je nevyhnutné vidieť," povedal o víťaznej snímke riaditeľ Visions du Réel Luciano Barisone.

 

Cenu Doc Alliance Selection Award udeľuje od roku 2008 združenie siedmich dokumentárnych festivalov CPH:DOX, Docs Against Gravity FF, Doclisboa, DOK Leipzig, FID Marseille, MFDF Jihlava a Visions du Réel. Každý zo zúčastnených festivalov nominoval na cenu jeden film.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies