Cenu Anasoft litera získal Ondrej Štefánik

NETKY.SK • 20 September 2017, 10:41 • 2 min
Cenu Anasoft litera získal Ondrej Štefánik

BRATISLAVA - Literárnu cenu Anasoft litera 2017 získal Ondrej Štefánik za knihu Som Paula. Víťaza, ktorý zároveň dostal finančnú odmenu 10-tisíc eur, vyhlásili v utorok večer. Cenu čitateľov si tento rok vyslúžil Jozef Karika za horor Trhlina.

slovakia

left justify in out

img

Foto: TASR

 

"Tento ročník sa mi javil o čosi slabší, preto nebol užší výber priveľmi zložitý. Na víťazovi sme sa zhodli pomerne jednoznačne, osobne oceňujem umelecké stvárnenie témy, jej aktuálnosť, uveriteľné a živé postavy," ozrejmila porotkyňa Veronika Rácová. Ondrej Štefánik bol jednoznačným favoritom aj porotcu a básnika Michala Habaja: "Všetkých desať kníh som si vedel a viem predstaviť vo finálovej desiatke, ale ako s víťazom Anasoft litery by som sa vedel identifikovať naozaj iba s jedným alebo dvoma titulmi. Som rád, že sme sa ako porota zhodli na tom jednom všetci. Z môjho pohľadu ide o prózu, ktorá svojimi kvalitami vyčnieva z radu a zo štandardnej slovenskej prozaickej produkcie."

V dvanástom ročníku pritom porota hodnotila historicky najvyšší počet automaticky nominovaných titulov, 227. Spomedzi nich vybrali desiatku finalistov, ktorú spolu s ocenenými tvorili aj Juraj Bindzár (Mlčky a krátko), Zuzana Cigánová (Aksál), Ivana Gibová (Barbora, boch & katarzia), Denisa Fulmeková (Konvália), Michal Havran (Analfabet), Jakub Juhás (Novoročný výstup na Jaseninu), Silvester Lavrík (Nedeľné šachy s Tisom) a Víťo Staviarsky (Rinaldova cesta). Polovica z nich si účasť vo finále zopakovala a polovica sa v ňom ocitla po prvý raz, pričom samotný víťaz bol vo finále aj v roku 2013.

Literárnu cenu Anasoft litera udeľujú každoročne za pôvodnú slovenskú prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. Dve ocenenia má na konte Pavel Vilikovský, ďalšími laureátmi sú Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, Veronika Šikulová a Peter Macsovszky. Cenu čitateľov v minulosti získali Jaroslava Blažková, Viliam Klimáček, Pavol Rankov, Pavel Vilikovský, Lucia Piussi, Tomáš Varga, Peter Balko a dva razy Veronika Šikulová a Dušan Dušek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona